Politik

Jangan kegagalan capai kata sepakat hal penting buat rakyat muak

AHLI Parlimen Parit Buntar dari Amanah Datuk Seri Mujahid Yusof Rawa berharap, kegagalan Pakatan Harapan dalam mencapai sepakat dalam hal penting akan menjadikan rakyat muak dan bosan.

Jelas bekas menteri di Jabatan Perdana Menteri itu, rakyat menilai dan memerhati kesatuan dan persetujuan yang telah dibina oleh PH selama ini.

“Kesatuan dan persetujuan yang kita bina selama ini diperhati dan dinilai oleh rakyat, jangan sesekali kegagalan kita mencapai kata sepakat dalam hal penting ini, rakyat menjadi muak dan bosan dengan sikap kita.

“Lupakan sengketa, ikat kebimbangan dengan janji, biar jelas keingkarannya nanti jika niat untuk khianati, mana janji kita untuk kembali, jangan nanti mandat yang dicari rakyat dah mula benci!” kata Mujahid dalam satu kenyataan hari ini.

Ketika ini Pakatan Harapan berada dalam persimpangan dalam memilih calon Perdana Menteri ke-9 jika gabungan itu berjaya membentu kerajaan semula.


Semalam Parti Keadilan Rakyat (PKR) hari ini membuat keputusan menolak cadangan mencalonkan Tun Dr Mahathir Mohamad sebagai Perdana Menteri ke-9.

Majlis Pimpinan Pusat (MPP) PKR dalam satu kenyataan berkata, satu mesyuarat khas bersama ahli Parlimen parti itu sudah diadakan dan mereka sebulat suara memilih Presiden parti, Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai calonnya.

Kenyataan PKR itu kemudiannya dibalas oleh Amanah dan DAP yang mahu memilih Dr. Mahathir sebagai calon perdana menteri kerana Datuk Seri Anwar Ibrahim gagal memperoleh sokongan.

Kedua-dua parti itu berkata, Anwar hanya dijangka mampu mendapat sokongan maksimum 96 Ahli Parlimen sebagai Perdana Menteri, sementara usaha Presiden PKR itu untuk menarik sokongan dari Ahli Parlimen Gabungan Parti Sarawak (GPS) juga tidak berjaya selepas tempoh dipersetujui tamat.

Sementara itu Mujahid berkata, PH boleh kembali selepas dihancurkan oleh pengacau dari dalam dengan memberi fokus terhadap ‘musuh’ sebenarnya.

Naib Presiden Amanah itu berkata, cukuplah PH berhadapan dengan satu musuh dari ‘kem pengkhinat’ , gabungan itu tidak perlu membuka ruang untuk berhadapan dengan ‘musuh’ baru atau lain.

“Seorang yang pada asasnya mahu menyertai kita melawan ‘musuh’ yang sama, kita harus terima dengan hati-hati, sebab itu perjanjian hitam putih sangat penting. Jangan melepaskan peluang membina kekuatan untuk berhadapan musuh kita yang semakin lemah.

“Jangan beri kekuatan kepada musuh sebenar dengan kita berpecah dan tidak boleh bersetuju pada asas yang sangat besar menentukan kita mengembalikan mandat yang dirampas. Itu seharusnya menjadi fokus!” kata Mujahid.-SM

(Visited 45 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button