Politik

Cukup-cukuplah: Anwar minta pengundi Sabah tolak politik habuan

PRESIDEN PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim memulakan jentera Pilihan Raya Negeri (PRN) Sabah dengan meminta pengundi memberikan isyarat kepada Perikatan Nasional bahawa rakyat Malaysia sudah jelak dengan politik habuan.

“Apa fokus pemerintah? Ia mengenai bagaimana meningkatkan ganjaran bagi anggota Parlimen agar mereka tidak melarikan diri.

“Anda berpeluang pada pilihan raya negeri yang akan datang ini untuk mengirim pesan yang jelas – cukuplah cukup,” katanya semasa pelancaran jentera pilihan raya di Pusat Konvensyen Antarabangsa Sabah malam tadi.

Beliau berkata, ketika Malaysia menghadapi kejatuhan ekonomi yang belum pernah terjadi sebelumnya kerana Covid-19, negara ini dipimpin oleh pemerintah dengan majoriti tipis.

“Bahkan Perdana Menteri (Tan Sri Muhyiddin Yassin) tidak dapat tidur nyenyak. Tumpuannya adalah menjaga anggota Parlimen dan pemimpin – kita tidak pernah mempunyai begitu banyak menteri dalam sejarah.


“Ini untuk mengekalkan kekuasaan, bukan soal menjaga rakyat,” katanya, sambil menambah bahawa pengangguran telah mempengaruhi hampir satu juta orang di Sabah.

“Apabila pengangguran mempengaruhi hampir sejuta orang, tugas Perikatan adalah meningkatkan jumlah janji GLC,” tambahnya.

Dengan kerajaan negeri yang dipimpin Warisan-Plus belum memutuskan penggunaan logo tunggal untuk digunakan semasa pilihan raya ke-16, bagaimanapun kata Anwar logo PKR yang digunakan semasa PRU14 telah membawa kepada kemenangan Pakatan Harapan.

“Inilah bendera PKR yang memenangkan mereka … 52% undi,” tambah seperti yang dipetik dari The Star.

Sementara itu, Anwar mengatakan bahawa dia akan bercakap dengan presiden Warisan, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal mengenai pembahagian kerusi pada hari ini.

“Adalah menjadi tanggungjawab PKR untuk memastikan pembahagian kerusi yang adil dan saksama bersama rakan kita – Warisan, DAP, dan Upko,” katanya.

Anwar berkata, tugasnya adalah memastikan dia dapat mewakili aspirasi kepimpinan parti kepada parti komponen lain.

“Ini supaya kita dapat bekerja dengan lebih baik dan memberi jaminan kepada rakan kita bahawa kita akan melakukan yang terbaik untuk memastikan semua orang bersama kita menang.”

Sebelumnya pada hari Sabtu, Shafie, dalam sebuah acara di Keningau, telah mengatakan bahawa Warisan akan menamakan calonnya pada 10 September. – SM

(Visited 48 times, 1 visits today)

Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button