Nasional

Cuaca panas diramal sehingga Ogos, JBPM kenal pasti 406 kawasan hot spot

Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) mengenal pasti 406 kawasan titik panas (hotspot) di seluruh negara melalui satelit, setakat ini.

Pengarah Bahagian Operasi Kebombaan dan Penyelamat JBPM Datuk Ahmad Izram Osman berkata, antara kawasan itu ialah Mukah, Miri di Sarawak; Dungun, Kemaman di Terengganu; Kuantan, Pekan di Pahang; Pasir Mas, Bachok di Kelantan dan Hutan Simpan Kuala Langat Utara, Selangor.

Justeru, Ahmad Izram berkata, pihaknya dengan kerjasama Jabatan Perhutanan dan Jabatan Alam Sekitar membuat pemantauan berkala sama ada melalui rondaan serta tinjauan udara menggunakan helikopter atau dron bagi memastikan keadaan terkawal.

“Setakat ini, status cuaca panas tahap satu dikesan di dua kawasan iaitu di Padang Terap, Kedah dan Jempol, Negeri Sembilan. Penduduk di kawasan berkenaan telah diingatkan untuk berjaga-jaga kerana suhu maksimum harian mencecah 35 hingga 37 darjah Celsius telah berlaku tiga hari berturut-turut,” katanya kepada Bernama di Ibu Pejabat agensi itu di Putrajaya, baru-baru ini.

Sementara itu, Ahmad Izram berkata, sebanyak 4,106 kes pembakaran terbuka dicatatkan setakat Mac lalu.


“Kami jangkakan jumlah ini akan meningkat berbanding tahun lepas dengan 9,596 kes berikutan cuaca panas yang diramal hingga Ogos ini.

“Selain itu, kebakaran tanah gambut juga dikategorikan sebagai pembakaran terbuka kerana membabitkan pembakaran berskala besar yang mungkin tercetus kerana keadaan cuaca semasa,” katanya.

Menurut Ahmad Izram, pihaknya telah bersedia sama ada dari segi kelengkapan logistik kebakaran dan keanggotaan bagi mengendalikan kes pembakaran terbuka yang dijangka meningkat tahun ini ekoran cuaca panas.

Dalam pada itu, beliau berkata, JBPM akan menggunakan peralatan pemadaman kebakaran hutan MARK III hasil inovasi pegawai JBPM yang berfungsi seperti alat pemercik tanaman untuk mengelakkan kebakaran tanah gambut daripada merebak yang boleh mengakibatkan jerebu melampau. – SM 

Artikel berkaitan > Fenomena El Nino dijangka berlaku bulan depan

(Visited 80 times, 3 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button