Nasional

COVID-19: Sektor terjejas akan diberi diskaun bil elektrik – Shamsul Anuar

KUALA LUMPUR, 14 Mac — Sektor yang terjejas akibat penularan COVID-19 akan diberi diskaun bil elektrik, kata Menteri Tenaga dan Sumber Asli Datuk Dr Shamsul Anuar Nasarah.

Beliau berkata ia merupakan antara langkah yang akan diambil dalam pelaksanaan Pakej Rangsangan Ekonomi 2020 yang diumumkan Februari lalu.

“Saya juga akan memastikan supaya industri bekalan elektrik negara menyokong usaha kerajaan melaksanakan pakej rangsangan ekonomi dengan mempercepatkan pelaksanaan projek-projek Tenaga Boleh Baharu dan pembangunan infrastruktur bekalan elektrik negara,” menurutnya dalam satu kenyataan hari ini.

Shamsul Anuar juga berkata beliau akan mengumumkan hala tuju industri bekalan elektrik negara di bawah kerajaan baharu setelah mendapat penjelasan terperinci mengenainya.

Buat masa ini, pihaknya sedang meneliti perancangan yang dibuat dalam sektor tenaga bagi memastikan inisiatif yang telah dirancang adalah bertepatan dengan hasrat dan dasar kerajaan baharu.


Bagi sektor tenaga, beliau berkata agenda merancakkan pertumbuhan industri Tenaga Boleh Baharu negara akan diteruskan selaras dengan hasrat kerajaan di bawah Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB2030).

Shamsul Anuar berkata kementeriannya akan menyusun atur dasar, strategi dan tindakan berpaksikan WKB2030 untuk menjadi sebuah negara yang membangun secara mampan melalui penekanan kepada pengukuhan pengurusan tenaga dan sumber asli secara lestari.

— BERNAMA

(Visited 71 times, 1 visits today)

Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button