Ekonomi

COVID-19: Rombak pelan tindak balas bencana negara

Oleh Myocho Kan, 19 Mac 2020.

Pada masa penyataan media ini dikeluarkan, ia telah mengalami beberapa pindaan. Konteks tetap tidak berubah – Integriti pelan tindak balas bencana Malaysia pada umumnya dan menangani COVID19 dengan berkesan secara spesifik. Nada tetap tidak berubah – Kritikan yang tidak menyenangkan tetapi membina untuk mendorong yang diperlukan tanpa kompromi.
Seperti mana-mana pendekatan profesional terhadap pengurusan risiko dan masalah, mengenal pasti punca utama adalah tujuan utama untuk menghentikan penyebaran, pengulangan dan peningkatan COVID19. Fikiran saya, sama seperti yang lain, adalah untuk menghentikan mengkritik kerajaan pada masa ini dan untuk menyalahkan bagaimana rakyat Malaysia yang tidak matang dan tidak disiplin umumnya menahan wabak COVID19. Tetapi, dalam konteks Malaysia sebagai rumah kita, rakyat Malaysia adalah seperti kanak-kanak. Ibu bapa tidak lain adalah Kerajaan. Oleh itu, bolehkah kita menyalahkan anak-anak kerana sikap dan tingkah laku mereka yang biasa atau menyalahkan ibu bapa kerana kawalan dan pengasuhan yang tidak baik, dalam hal ini tidak dapat mengawal terutama pada masa-masa bencana?
Perkara-perkara pertama dahulu, kesan yang kuat sekurang-kurangnya pada masa-masa seperti ini boleh membuat perbezaan yang besar. Penampilan negara PM dua kali, yang terbaru pada malam 18 Mac semalam menjadi kekecewaan kepada negara. Tidak ada langkah balas tegas dan afirmatif, bukan hanya permintaan dan permintaan. Kepentingan kepimpinan dalam masa krisis tidak boleh dinafikan. Kita tidak boleh terus merayu kepada anak-anak kecil kita kerana melanggar apa yang patut dilakukan, terutamanya mengenai kehidupan dan kematian.

Sejauh yang kita mahu letakkan politik, sayangnya legitimasi kerajaan yang dipersoalkan tidak boleh diampuni dan dilupakan kerana ia telah menyebabkan kepercayaan besar terhadap keyakinan orang ramai. Keyakinan orang ramai adalah pengikat kritikal untuk membina atau memecahkan. Keyakinan orang awam dibina atas kepercayaan, dan mempengaruhi tahap pematuhan sosial. Ini perlu diambil kira untuk memulihkan keyakinan orang ramai dan akhirnya pematuhan orang ramai jika kita mahu undang-undang dan arahan dihormati dan diikuti.

Kerajaan mesti mula berkhidmat kepada negara dan rakyat, dan menghentikan segala tindakan dan keputusan yang bermotivasikan politik. Insiden terbaru apabila pemimpin dari lima negeri yang bukan anggota parti komponen Kerajaan semasa yang ditinggalkan daripada mesyuarat koordinasi Kerajaan adalah tanda politik yang paling buruk, kejahilan yang jelas terhadap kepentingan Rakyat. Walau apa pun sebabnya, hanya alasan di mata Rakyat. Semua ini perlu berhenti, dan mesti berhenti. Tadbir urus profesional mesti diterima pakai dengan cepat di semua kementerian dan agensi, di semua peringkat sehingga kawasan pilihanraya tertentu tanpa mengira jurang politik. Perlu diingat, Ahli Parlimen bagi setiap kawasan walaupun tidak dalam jentera Kerajaan, masih dipilih dan gaji yang dibayar oleh pembayar cukai.

Dengan penutupan BSKL pada 1239 mata pada 18 Mac 2020, hari pertama penguatkuasaan MCO, bursa itu akan terus mengalahkan serendah 1120 mata dan mungkin boleh memecah tahap psikologi 1000 mata menjelang akhir MCO tempoh. Ini tidak mustahil memandang serius kurangnya pelan tindak balas nasional yang komprehensif dan diberi hakikat bahawa seluruh dunia sama-sama sakit – secara sosial dan ekonomi. Lebih buruk lagi, Malaysia tidak mempunyai rizab yang kuat untuk menghadapi ribut tiba-tiba ini kerana kami baru sahaja melihat tanah selepas 2 tahun berlayar dalam laut bergelora. Ketiadaan bantuan pernafasan teknikal juga akan mempercepatkan dan memanjangkan kesakitan dan penderitaan kepada setiap rakyat Malaysia untuk masa yang agak lama untuk datang.


Kes Sri Petaling sekali lagi menguji kesedaran Rakyat. Ia adalah kes malang bagi Sri Petaling, dan ia boleh berlaku kepada mana-mana jemaah seperti yang ada di Puchong dan Teluk Bahang Pulau Pinang. Perkara yang menyedihkan bukan hanya mengenai tempat-tempat ini yang menjadi episen satu lagi wabak, tetapi bagaimana senyap adalah pemimpin MP dan masyarakat di kawasan ini. Tiada tekanan, bukan perkataan, untuk meletakkan perkara di tempat. Terdapat kekurangan penguatkuasaan yang tegas untuk membawa semua rakyat Malaysia supaya mematuhi larangan perhimpunan awam, tidak seperti yang kita lihat semasa banyak demonstrasi Bersih dan lain-lain. Dan Ahli Parlimen dan pemimpin masyarakat tidak dilihat membantu dengan cara yang besar.

Ketiadaan pelan tindak balas bencana kesihatan adalah jelas, di mana tidak ada pengumuman mengenai status COVID19 tidak seperti tahap amaran DORSCON Singapura. Orang ramai dalam kegelapan seperti status COVID19 dan nasihat tentang tindakan yang patut diambil. Kenyataan rasmi bersifat berasingan dan kadang-kadang bertentangan, apabila pelajar universiti dinasihatkan untuk pulang ke rumah sementara polis melaksanakan pergerakan rentas negeri yang terhad. Perintah Berkurung dan Pergerakan Terhad (MCO) tidak dapat ditakrifkan dengan jelas, menyebabkan kawalan dan tatacara taktik yang tidak perlu dan tidak relevan. Media terus mempublikasikan tanggapan yang salah terhadap penguncian, apabila tidak, menyebabkan panik yang meluas.
Kerajaan mesti segera mengaktifkan permintaan G2G (Kerajaan kepada Kerajaan). Walaupun tindak balas terhadap permintaan itu mungkin diberi layanan sepi oleh Kerajaan yang baharu memerintah dan enggan mengakui diplomatik masih berbaloi. Selepas itu, komuniti global tidak akan mengasingkan Malaysia walaupun ada pemimpin yang begitu tegas dalam mengkritik negara-negara lain dan kepimpinan mereka sebelum ini. China menghantar pasukan pakar mereka ke Iran, dan kita mengerahkan pegawainya yang tidak berpengalaman. Ini tindakan yang tidak kena.

TADBIR URUSAN PROFESIONAL

Objektif Besar

Objektif strategik mesti dilaksanakan oleh pejabat PM sebagai Pusat Pemerintahan semasa krisis nasional, dalam hal ini krisis kesihatan nasional, dalam urutan keutamaan berikut: –

Perlahan dan hentikan penyebaran jangkitan;
Menjaga ketenangan dan ketenteraman;
Memastikan kesinambungan sistem sosial;
Kurangkan impak dari segi ekonomi dan industri.

Sistem penyelarasan yang sangat berkesan mesti dilaksanakan di antara kementerian dan antara agensi. Sistem yang cekap bermaksud membenarkan sistem tindak balas bencana sedia ada mengambil tindakan automatik sendiri. Apabila tiba di persidangan media dan siaran media, hanya tindakan afirmatif yang perlu diumumkan, dan tidak mengumumkan rancangan untuk perbincangan seterusnya!

1. Kerosakan dan Hentikan Penyebaran Jangkitan

Dalam mana-mana krisis kesihatan, sama ada pada individu, komuniti atau peringkat kebangsaan, terdapat dua jenis jangkitan. Pertama ialah Jangkitan Mental (MI), maka hanya Jangkitan Nyata (RI). Dalam individu yang dijangkiti, mengatakan pesakit kanser, kekuatan mental dan ketahanan dapat melambatkan proses merebakknya penyakit. Dalam Banyak kes, pembunuh adalah faktor sekunder seperti tekanan dan panik yang mencetuskan kegagalan lain daripada virus itu sendiri.

Kerajaan mesti menunjukkan ketabahan dalam menguatkuasakan sebarang arahan dalam merangkumi penyebaran jangkitan. Half-bake dan dasar yang lemah menyebabkan lebih banyak kekeliruan dan penyumbang jangkitan masyarakat. Kawalan yang ketat mesti dilaksanakan, termasuk tetapi tidak terhad kepada penguatkuasaan yang ketat dan penalti.

Tidak seperti negara lain, terdapat aktiviti pembasmian kuman awam. Kita tidak melihat mana-mana pembasmian kuman yang berlaku, walaupun tukang sapu jalan kelihatan santai di bawah pokok! Tanpa aktiviti sanitasi dan disinfektan yang berlaku, bagaimana kita mengharapkan untuk membunuh virus itu? Adakah kita mengambilnya secara literal untuk membiarkan matahari melakukan kerja?

2.  Kekal Tenang dan Perintah

Orang ramai menjadi panik dan tidak senonoh kerana mereka berada di wilayah yang tidak diketahui dan tidak mencukupi maklumat. Rakyat Malaysia sudah terbiasa dengan keadaan selesa. Gangguan bekalan menyebabkan kerosakan utama. Akses Internet hari ini adalah keutamaan mengatasi keperluan air dan elektrik. Yang terburuk boleh terjadi adalah untuk menyekat pergerakan Rakyat dan memutuskan bekalan barangan keperluan.

Tenang dan teratur mesti dikekalkan: –

Kemas kini kerap, komunikasi adalah kunci. Rakyat Malaysia mesti berulang kali diingatkan bahawa kita tidak melaksanakan perintah berkurung, tetapi Perintah Kawalan Pergerakan (MCO). Media mesti memainkan peranannya untuk membetulkan anggapan yang salah ini, yang jelas membawa kepada gambaran yang salah dan dengan itu menempatkan Malaysia di bawah klasifikasi yang salah. Klasifikasi yang salah seperti lockdown mempunyai kesan yang besar secara sosial, ekonomi dan politik.

Lebih banyak saluran maklumat yang sah untuk membendung berita palsu. Rakyat Malaysia mesti tahu dan diingatkan di mana untuk mendapatkan maklumat yang betul. Berita palsu boleh dikawal oleh pengawasan dan penguatkuasaan MCMC yang ketat. Tangkap beberapa orang dan tuduh mereka, untuk memberi isyarat yang jelas untuk menghentikan berita palsu.

Maklumat yang diselaraskan dan konsisten. Maklumat antara agensi tidak diselaraskan sepenuhnya. Lebih teruk adalah amalan diskriminatif untuk mengecualikan pemimpin dari negeri-negeri yang bukan sebahagian daripada parti komponen Kerajaan semasa. Maklumat tidak konsisten, dalam satu tangan pelajar universiti dinasihatkan sama ada tinggal di kampus atau pulang ke kampung halaman. Semasa mereka pulang ke kampung halaman, mereka berada di tempat pertama di balai polis untuk memohon perjalanan permit rentas  negari, yang semestinya diharamkan untuk perjalanan yang tidak penting. Eksodus melumpuhkan rangkaian lalu lintas dan pengangkutan negara.

Bekalan keperluan yang mencukupi. Topeng muka terus kehabisan stok walaupun mendapat jaminan positif oleh kerajaan bahawa mereka akan memastikan bekalan yang mencukupi. Harga terus meroket dan tidak ada penguatkuasaan dari agensi perdagangan domestik.
Jaminan pakar seperti mereka dari doktor, peguam, penyelidik, dan sebagainya;
Penampilan tokoh awam sebagai utusan. Tokoh sosial yang popular seperti pelakon boleh muncul untuk mengingatkan orang ramai mengenai amalan dan kebersihan yang baik dan mengekalkan kepatuhan yang ketat kepada MCO.

3. Memastikan Kesinambungan Sistem Sosial

Terdapat dua aspek dalam sistem sosial – perkakasan dan perisian. Perisian yang bijak, realiti secara umumnya penafian adalah ketiadaan nilai sosial Malaysia. Pada umumnya, kita tidak seperti barat yang agak lebih sistematik dan kritikal, atau seperti timur seperti Jepun yang agak lebih berdisiplin. Malaysia, tanpa sistem sosial yang kuat, amalan asas dan disiplin tidak boleh dijamin dan ini akan membawa kepada gangguan sosial.

Perkakasan pintar, komponen utama sistem sosial yang meliputi telekomunikasi, utiliti, pengangkutan, penjagaan kesihatan dan penguatkuasaan dan keselamatan dalam negeri mesti mempunyai usaha koordinasi yang ketat. Kerosakan dalam sistem sosial akan terus memburukkan lagi objektif yang ingin kita capai – Kemerosotan dan menghentikan penyebaran jangkitan.

Sokongan sosial untuk orang tua, miskin, cacat dan miskin harus diteruskan. Satu lagi pusingan warganegara yang ditinggalkan akan menjadi pengalaman yang menghancurkan dan ini hanya akan membunuh keyakinan orang ramai bahawa kita sangat memerlukan. Malangnya, ia berlaku pada hari pertama MCO dikuatkuasakan apabila talian talian sosial Talian Kasih digantung. Tamparan besar kepada Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, ia menunjukkan betapa rendahnya tahap akauntabiliti Kerajaan terhadap rakyat semasa krisis. Ia tidak dapat difikirkan bagaimana kapten meninggalkan kapal ketika orang hilang dan ditinggalkan memerlukan pertolongan.

4. Kurangkan Impak Ekonomi dan Industri

Sebagai tiga daripada lima enjin pertumbuhan sesebuah negara kini lumpuh sepenuhnya, iaitu pertanian, pembinaan dan pembuatan, dan sebahagian besar penutupan kewangan dan runcit dan perkhidmatan, kesan terhadap ekonomi adalah bencana. Langkah-langkah fiskal sebagai garis darah untuk memastikan kelangsungan hidup ekonomi mesti diumumkan dengan cepat, dengan strategi berikut dilaksanakan dengan segera: –

Kecairan domestik harus dikekalkan melalui insentif perbelanjaan yang menarik, memacu produk buatan Malaysia terlebih dahulu dan menarik pelabur asing.
Bursa saham dan mata wang ditinggikan oleh strategi alternatif untuk mengurangkan kesakitan dan kesan. Resusitasi teknikal diperlukan.
Aktiviti ekonomi sekunder perlu dipertimbangkan untuk diteruskan, di bawah prosedur pembendungan yang ketat. – SM

 

(Visited 68 times, 1 visits today)

Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button