Nasional

Covid-19: Lonjakan kes di Selangor kerana penangguhan pemeriksaan sejak 10 hari lalu

Lonjakan kes Covid-19 di Selangor yang diumumkan oleh Kementerian Kesihatan (KKM) semalam, disebabkan oleh penangguhan kes dari pemeriksaan di kilang, penjara, klinik dan hospital swasta, yang tidak dilaporkan secara berkala.

Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Amirudin Shari dalam satu kenyataan hari ini mengatakan bahawa kes tertangguh adalah sejak 10 hari yang lalu.

“Untuk mengatasi masalah ini, Jabatan Kesihatan Negeri Selangor (JKNS) akan mengenakan kompaun di klinik atau hospital swasta yang tidak melaporkan kes positif secara langsung pada hari yang sama melalui Sistem Maklumat Makmal Kesihatan Awam (SIMKA),” katanya.

Amirudin berkata, isu itu dibangkitkan oleh JKNS dalam Mesyuarat Jawatankuasa Khas Keselamatan Negeri untuk Pengendalian Covid-19 semalam, berikutan peningkatan mendadak dalam kes baru Covid-19 harian seperti yang diumumkan oleh KKM.

Pada waktu yang sama, katanya, pemerintah negeri akan melaksanakan program ‘Preventing Outbreak at Ignition Site’ (POIS) di kilang di seluruh negara, kerana mereka telah dikenal pasti sebagai penyebab penyebaran Covd-19 yang meluas.


Katanya, POIS akan dilaksanakan dengan kerjasama JKNS, Selgate Corporation Sdn Bhd, semua pihak berkuasa tempatan (PBT) dan Persekutuan Pengilang Malaysia (FMM).

Amirudin berkata, kerajaan negeri juga mencadangkan agar kerajaan persekutuan mengambil tindakan tegas dengan menutup kilang-kilang yang menyembunyikan kes positif di premis mereka dan tidak bekerjasama dalam mengesan hubungan rapat.

Sementara itu, kerajaan negeri juga merancang untuk meningkatkan jumlah Pusat Penilaian Covid-19 (CAC) terutama di daerah Petaling, Hulu Langat dan Gombak dan peranan pusat-pusat ini adalah untuk menilai pesakit Covid-19 dan mengklasifikasikannya mengikut kategori tertentu sebelumnya mereka dibawa ke pusat karantina atau hospital untuk rawatan lebih lanjut.

Selain itu, Amirudin mengatakan Pusat Rawatan Kuarantin dan Risiko Rendah (PKRC) di Malaysia Agro Exposition Park (MAEPS) akan dapat menampung 6,000 pesakit tambahan dengan penyediaan lebih banyak kemudahan termasuk khemah unit rawatan rapi (ICU) dan peralatan perubatan .

Amirudin meminta orang ramai untuk bekerjasama dalam memutuskan rantai jangkitan Covid-19 dengan mematuhi prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan.

“Terus memakai topeng muka dan berhati-hati dengan jarak fizikal. Selangor adalah tanggungjawab kita. Dengan semangat kebersamaan ini, kita akan dapat memutuskan rantai jangkitan,” katanya

Semalam (29 Jan), negara mencatat kes positif harian tertinggi pada 5,725 dengan Selangor mencatatkan 3,126, diikuti Kuala Lumpur (687 kes), dan Johor (684 kes).

(Visited 239 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button