Nasional

Covid-19: Kluster Persidangan Gereja di Kuching ditamatkan

KEMENTERIAN Kesihatan Malaysia menamatkan Kluster Covid-19 Persidangan Gereja di Kuching, Sarawak.

Kluster tersebut merupakan salah satu kluster yang telah dikesan sejak awal wabak Covid-19 di Malaysia iaitu pada 15 Mac lalu.

Menurut Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr. Noor Hisham Abdiullah sehingga 23 Jun lau seramai 2,751 orang dari kluster tersebut telah disaring dan didapati 191 kes yang positif Covid-19

“Kluster ini telah melibatkan sehingga lima generasi dari pelbagai kawasan di Sarawak. Kini, kluster ini telah pun sampai ke pengakhirannya.

“KKM ingin mengucapkan syabas kepada Jawatankuasa Pengurusan Bencana Sarawak (JPBS) serta semua petugas yang telah memberikan perkhidmatan masing-masing dalam segala aktiviti berkaitan kluster ini,” kata Dr. Noor Hisham.


Sebanyak tiga kes kematian direkodkan dalam kluster ini iaitu kematian ke-2 (iaitu kes ke-358), kematian ke-37 (iaitu kes ke-2471); dan kematian ke-67 (iaitu kes ke-2864). Manakala sebanyak 12 kes telah dirawat di unit rawatan rapi.

(Visited 21 times, 1 visits today)

Show More

KHAIRULANUAR YAHAYA

Khairulanuar mempunyai pengalaman sebagai wartawan di Karangkraf, Bernama TV dan terakhir di Utusan Malaysia. Pernah membuat liputan kemanusiaan di Gaza, Pakistan, Jepun, Somalia, Lubnan dan Syria. 'Kehilangan' jurukamera, Noramfaizul ketika sama-sama bertugas di Somalia sesuatu yang tidak pernah beliau lupakan.

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button