Nasional

Covid-19: Kerajaan negeri boleh guna SOP sendiri

KERAJAAN negeri boleh melaksanakan langkah pencegahan atau prosedur operasi standard (SOP) mereka sendiri dalam mengawal penularan wabak Covid-19.

Walaupun kerajaan pusat melaksanakan perintah kawalan pergerakan bersyarat (PKPB) bermula esok yang memberikan beberapa kelonggaran untuk peniaga memulakan perniagaan, namun kerajaan negeri boleh guna cara mereka.

Kerajaan negeri boleh mengambil pendekatan sendiri selagi tidak melangkaui SOP yang ditetapkan Putrajaya.

Ini termasuklah membolehkan pemilik premis memilih mengekalkan langkah pencegahan sedia ada sekiranya mereka berasa ia lebih selamat.

PKP“Bagi negeri, kita keluarkan panduan am untuk seluruh negara sewaktu perjumpaan Majlis Keselamatan Negara (MKN) minggu lepas yang dipengerusikan oleh perdana menteri dan dihadiri menteri besar dan ketua menteri.


“Kita telah nyatakan perkara itu. Negeri boleh menyesuaikan SOP masing-masing, tapi mesti berdasarkan SOP kerajaan persekutuan.

“Banyak sektor yang dibenarkan beroperasi. Walau bagaimanapun itu tidak bermakna semua operator perlu buka. Walaupun kebenaran diberi tapi mereka masih boleh memilih. Contohnya restoran.

“Jika pemilik restoran masih ragu dari segi keselamatan, mereka boleh teruskan (kaedah) beli dan bawa balik. Begitu juga bagi sesetengah kawasan, kalau ia nak buka operasi kedai sehingga 8 malam tidak mengapa, sebab SOP kita sampai 10 malam, tapi kalau nak buka sampai 12 malam, itu tidak boleh,” kata Menteri Kanan Pertahanan, Ismail Sabri Yaakob.

Tujuh negeri tidak akan guna PKP bersyarat, mengekalkan status quo

Setakat ini tujuh negeri tidak akan guna PKP bersyarat, dan memilih untuk mengekalkan status quo.

Kedah, Sabah dan Sarawak telah memutuskan untuk tidak mengikuti langkah Kerajaan Persekutuan untuk melonggarkan perintah kawalan pergerakan (PKP), yang termasuk membenarkan kebanyakan perniagaan dibuka semula dengan syarat.

Selangor dan Negeri Sembilan mengatakan mereka akan menyekat jumlah perniagaan apabila operasi disambung semula pada hari Isnin (4 Mei).

Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Mukhriz Mahathir, berkata negeri itu tidak akan mengikuti pelaksanaan peraturan PKP bersyarat pada Isnin.

Dia mengatakan jawatankuasa keselamatan khas akan bertemu pada hari Selasa untuk mengkaji pelaksanaan PKP bersyarat untuk memastikannya sesuai untuk negeri ini, dengan mengatakan ia akan meneliti syarat dan garis panduan yang diumumkan oleh Kerajaan Persekutuan.

Dalam satu kenyataan, dia mengatakan bahawa Kedah tidak akan berkompromi terhadap keselamatan dan kebajikan rakyat, dan dia menggesa orang-orang Kedah untuk tinggal di rumah, mengamalkan kebersihan yang baik dan berlatih menjauhkan diri.

Sementara itu, pemerintah Negri Sembilan memutuskan untuk tidak membenarkan kedai makanan dan minuman dibuka untuk makan malam buat masa ini, kata Menteri Besar Datuk Seri Aminuddin Harun. – SM

 

(Visited 86 times, 1 visits today)

Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button