Nasional

Covid-19: Enam anggota polis dijangkiti, 335 ahli keluarga buat ujian

Oleh BERNAMA 

Ketua Polis Negara Tan Sri Abdul Hamid Bador mengesahkan enam anggotanya positif COVID-19 sementara 335 ahli keluarga masih menunggu ujian saringan kesihatan.

Beliau berkata, hal itu memperlihatkan risiko yang perlu ditanggung anggotanya, dalam menjalankan tugas ketika negara berdepan dengan penularan wabak COVID-19.

“Sehingga hari ini enam anggota saya positif COVID-19…kita terus beri galakan dan semangat kepada anggota untuk bersemangat melaksanakan tugas,” katanya dalam satu temubual eksklusif di Astro Awani hari ini.

Dalam perkembangan lain, Abdul Hamid berkata Perintah Kawalan Pergerakan yang memasuki hari keempat hari ini, menunjukkan orang ramai sudah mematuhi peraturan ditetapkan dengan mengehadkan pergerakan mereka.


Menurutnya, walaupun ada segelintir masyarakat yang masih menjalankan aktiviti di luar, pihaknya masih memberi nasihat sebelum tindakan tegas dilakukan.

“Kita tidak putus asa, masih lagi dalam tahap mahu menyedarkan, memujuk rayu, pelbagai taktik dan teknik digunakan anggota, kepada masyarakat,” katanya.

Polis sebelum ini melancarkan Op COVID-19 pada 18 Mac lalu, dengan menjalankan ratusan sekatan jalan raya dan pemantauan, bagi memastikan rakyat mematuhi peraturan Perintah Kawalan Pergerakan yang dikeluarkan kerajaan, dalam usaha mengatasi penyebaran wabak virus COVID-19. – BERNAMA

(Visited 178 times, 1 visits today)

Show More

KHAIRULANUAR YAHAYA

Khairulanuar mempunyai pengalaman sebagai wartawan di Karangkraf, Bernama TV dan terakhir di Utusan Malaysia. Pernah membuat liputan kemanusiaan di Gaza, Pakistan, Jepun, Somalia, Lubnan dan Syria. 'Kehilangan' jurukamera, Noramfaizul ketika sama-sama bertugas di Somalia sesuatu yang tidak pernah beliau lupakan.

Related Articles

Back to top button