Luar Negara

COVID-19: Akhbar-akhbar dunia mula merasai kesan

SALAH satu akhbar tertua di Australia Selatan terpaksa gulung tikar akibat krisis koronavirus, dengan News Corp juga memutuskan untuk menggantung percetakan akhbar Messenger di Adelaide.

Akhbar-akhbar serantau dan luar negara telah ditutup sejak beberapa minggu yang lalu dan, pada hari ini, The Bunyip – yang pertama kali diterbitkan pada tahun 1863 – mengumumkan bahawa ia akan ditutup “selama-lamanya” disebabkan oleh kerugian yang disebabkan oleh pandemik.

Penerbita yang berpangkalan di Gawler, yang dimiliki oleh Taylor Group yang mempunyai lima akhbar.

Pengarah Urusan Kumpulan Taylor, Ben Taylor, memberitahu pembaca dalam satu editorial halaman bahawa keputusan itu “menyakitkan”, tetapi subsidi gaji Kerajaan Persekutuan tidak cukup untuk mengekalkan akhbar itu.

“Akhbar serantau melalui Country Press SA dan persatuan kebangsaan Persatuan Negara kami telah melobi kerajaan selama bertahun-tahun untuk menyokong industri kami,” tulis Taylor.


“Ini telah terjadi apabila kerajaan terus mengalihkan belanja iklan mereka ke platform dalam talian.”

Juga hari ini, News Corp Rupert Murdoch mengumumkan ia akan menggantung percetakan 60 “tajuk komuniti” di NSW, Victoria, Queensland dan Australia Selatan dari 9 April.

Tajuk-tajuk ini termasuk surat khabar Messenger di Australia Selatan, yang akan terus menerbitkan kandungan dalam talian.

Taylor memberitahu InDaily hari ini bahawa dia berharap dapat membuka semula The Bunyip apabila krisis coronavirus telah berlalu.

Walau bagaimanapun, beliau berkata akhbar-akhbar menghadapi masa yang sukar bahkan sebelum wabak pandemik.

“Saya terpaksa melakukan sesuatu lebih cepat daripada kemudian. Walaupun dengan elaun JobKeeper (subsidi gaji kerajaan persekutuan mengumumkan minggu ini), saya tidak dapat menyimpannya beberapa minggu setiap minggu, menunggu yang akan datang.

“JobKeeper memberi saya harapan agar saya dapat membuka semula. Tetapi tiada siapa yang tahu masa depan – ia satu minggu demi minggu. ”

Dana itu merupakan sebahagian daripada perjanjian yang dirundingkan oleh Senator Australia Selatan, Nick Xenophon pada tahun 2017 sebagai balasannya atas sokongannya terhadap pakej pembaharuan media Kerajaan Persekutuan.

Pembaharuan itu memberi manfaat kepada syarikat-syarikat media terbesar Australia. – Agensi

(Visited 153 times, 1 visits today)

Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button