Luar Negara

Coronavirus merebak ke seluruh pelosok China

VIRUS pembunuh Coronavirus dengan cepat menyapu dunia kini telah menjangkiti setiap rantau China, dengan wilayah Tibet yang terletak jauh di sempadan negara itu.

Pegawai Cina kini telah mengesahkan 7,711 kes, manakala lebih daripada 100 telah direkod di luar negara – menjadikan angka ini hampir 8,000.

Kematian juga mencecah

hingga 170, dengan 38 pesakit mati dalam satu hari – pertambahan 24 jam terbesar sejak wabak itu bermula


bulan lalu.

Finland dan UAE semalam menjadi negara-negara terbaharu untuk mengesahkan kes jangkitan seperti SARS, yang kini telah terlihat di dua puluh negara dan wilayah.

Australia hari ini mengumumkan kes kelapan, dengan seorang wanita Cina berusia 40-an dirawat secara berasingan di sebuah hospital di Melbourne.

Ketua-ketua kesihatan dunia akan bertemu pada hari ini untuk membincangkan sama ada wabak ini merupakan kecemasan kesihatan global, selepas memutuskannya minggu lalu.

Wabak ini keliha

tan semakin mengganas, dengan jumlah kes lebih daripada tiga kali ganda sejak hujung minggu.

Angka-angka Pertubuhan Kesihatan Sedunia menunjukkan hanya 2,014 pesakit yang telah dijangkiti dengan jangkitan seperti SARS pada hari Ahad, 26 Januari.

Jumlah itu naik secara mendadak kepada 7,100 pada hari Rabu, dengan kes di AS, Australia dan Kanada.

Angka-angka juga menunjukkan terdapat hanya 445 kes pada Rabu minggu lalu – bermakna wabak yang terus meningkat meningkat dalam saiz hampir 14 kali ganda dalam tempoh tujuh hari.

(Visited 53 times, 1 visits today)

Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button