Ekonomi

Clorox® sumbang produk pembersihan, pembasmi kuman kepada mangsa banjir

Clorox telah menyumbang produk pembersihan dan pembasmi kuman yang bernilai lebih RM25,000 menerusi Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA) dan agensi penyelarasnya kepada keluarga yang terjejas akibat banjir di Johor.

Memahami impak besar terhadap mangsa banjir yang kembali ke kediaman masing-masing, Clorox Malaysia telah menyumbang produk-produk pembersihan dan pembasmi kuman bernilai lebih RM25,000 yang merangkumi Clorox Disinfecting Bleach, Clorox  Disinfecting Wipes dan Clorox Disinfecting All Purpose Cleaner menerusi Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA).

Kerja-kerja pembersihan dan pembasmian kuman selepas banjir adalah penting kerana air banjir berisiko membawa penyakit-penyakit berjangkit seperti leptospirosis, kolera (taun), tifoid (demam kepialu) dan Hepatitis A.

Clorox telah bertapak dalam dunia penyelesaian pembersihan dan pembasmi kuman sejak tahun 1913. Clorox Bleach adalah jenama peluntur No. 1 di dunia dan telah dipercayai sekian lama untuk membunuh 99.9% kuman. Kenyataannya  adalah berdasarkan data dan produk yang telah diuji serta dicuba oleh profesional dan pengguna di rumah sebelum pandemik melanda.

“Seperti biasa, air, sanitasi dan kebersihan (water, sanitation and hygiene – WASH) adalah penting bagi mangsa-mangsa banjir yang kembali ke rumah untuk merasa diri mereka mengawal keadaan sambil membersih dan membina semula kehidupan. Kami berterima kasih kepada Clorox Malaysia kerana menyumbang produk-produk pembersihan dan pembasmian kuman ini yang juga merupakan sebahagian daripada kit kebersihan yang diberikan kepada mangsa banjir,” kata  Ketua Penolong Pengarah NADMA, Muhammad Fauzie Ismail.


“Kami amat gembira kerana berpeluang untuk membantu usaha berterusan NADMA. Kami juga terkesan dengan kemusnahan yang disebabkan oleh banjir dan ingin menghulurkan bantuan dalam sebarang cara yang kami mampu,” kata Monique Gonzales, Ketua Pemasaran Asia Tenggara, The Clorox Company.

Beliau menambah, “Rangkaian produk kami boleh memberikan perbezaan sebenar dalam membantu komuniti terjejas agar mereka dapat membersih dan membasmi kuman di kediaman masing-masing serta kembali ke rutin harian secepat mungkin.”

Produk-produk Clorox terlibat telah dihantar ke PPS yang dikendali NADMA.

“Kebersihan adalah amat penting setiap hari. Malah, ia menjadi lebih utama semasa proses pemulihan selepas bencana. Kami kagum dengan usaha-usaha yang diberikan NADMA dalam membantu manga banjir dan menyediakan sokongan yang diperlukan mereka yang kembali ke kediaman masing-masing, khasnya dengan keperluan mereka adalah lebih tinggi semasa tempoh ini.

“Kami gembira mengetahui bahawa sumbangan produk pembersihan dan pembasmian kuman kami dapat membantu membersihkan kediaman serta mewujudkan persekitaran yang selamat kerana Clorox percaya kebersihan penting,” ujar Monique.

Produk-produk yang disumbangkan Clorox kepada NADMA adalah:

  1. Clorox Disinfecting Bleach (Original) 2L
  2. Clorox Disinfecting Bleach (Lemon) 2L
  3. Clorox Disinfecting Wipes (Fresh Scent) 35ct
  4. Clorox Expert Disinfecting Wipes 30ct
  5. Clorox Clean Up (Lavender) 2L
  6. Clorox Clean Up (Lemon) 2L
(Visited 18 times, 1 visits today)

Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button