BeritaLuar Negara

China coronavirus: Perintah berkurung di Wuhan, kakitangan perubatan terdedah jangkitan virus maut

Pusat Kawalan Penyakit Cina telah mengenal pasti 15 pekerja hospital yang dijangkiti dalam wabak koronavirus di bandar Wuhan, tetapi dua sumber dengan pengetahuan langsung tentang keadaan itu berkata doktor dan jururawat sedang dilanda laju yang lebih pantas.

Wabak itu mula-mula dilaporkan pada 31 Disember, kurang dari empat minggu lalu, dan dikenali sebagai patogen yang tidak dikenali pada 7 Januari.

Sepanjang tempoh itu, kakitangan perubatan merawat pesakit di hospital Wuhan tanpa pengesahan penghantaran manusia ke manusia.

Seorang pesakit – yang disyaki penyebar super, atau pembawa penyakit yang sangat ganas – difahamkan telah menjangkiti 14 kakitangan di satu hospital sahaja, Yuen Kwok-yung, seorang doktor dan pakar penyakit berjangkit di Universiti Hong Kong, pada sidang akhbar .

Dia melawat Wuhan dengan doktor lain atas jemputan kerajaan pusat pada hari Selasa.

Seorang doktor Wuhan berkata sekurang-kurangnya satu bangunan asrama di sebuah hospital di bandar itu digunakan untuk menempatkan pekerja perubatan yang dikuarantin.

“Sudah pasti lebih daripada 15 pekerja perubatan dijangkiti,” kata doktor, menolak untuk memberi namanya kerana dia tidak dibenarkan bercakap secara terbuka mengenai isu itu.

“Ramai yang tidak dimaklumkan pada awal mengenai potensi transmisi orang ke manusia dan bahkan sekarang kita tidak mempunyai peralatan pelindung, alat ujian dan bekalan lain yang cukup.

“Kami bimbang tentang rakan sekerja yang dijangkiti, tetapi bagi yang lain kami tidak ada pilihan lain tetapi untuk meneruskan.”

Suruhanjaya Kesihatan Hubei mengesahkan pada hari ini bahawa lima pekerja perubatan dari bandaraya Huanggang berdekatan juga dijangkiti.

Beijing mengambil tindakan drastik pada hari Khamis untuk cuba menghentikan penyebaran virus itu dengan memerintahkan menghentikan pengangkutan awam di dalam dan di luar Wuhan, dengan berkesan merupakan usaha untuk mengunci bandar 11 juta orang.

Maklumat rasmi mengatakan coronavirus telah membunuh sekurang-kurangnya 17 orang dan mengesan beratus-ratus lagi di Wuhan, serta orang lain di seluruh China dan luar negara selepas pengembara menjalankannya dari bandar.

Seorang lelaki berusia 80 tahun di wilayah Hebei telah disahkan sebagai kematian, ke-18, pada hari Khamis.

Patogen adalah sejenis relatif hampir sama dengan sindrom pernafasan akut yang teruk atau Sars yang berasal dari China pada tahun 2002 dan membunuh lebih daripada 700 orang di seluruh dunia pada tahun berikutnya.

Ketika kadar jangkitan melonjak di Wuhan dalam tempoh dua minggu yang lalu, para doktor berkata 14 hospital di bandar yang ditetapkan untuk menangani virus itu telah membatasi had ketika pesakit membanjiri dan kakitangan perubatan jatuh sakit.

Keadaan ini menonjolkan kekurangan kesediaan di hospital, kata mereka.

Seorang lagi doktor, yang membantu merawat pesakit Sars di Wuhan 17 tahun lalu, berkata banyak bekas rakan sekerja dan rakan sekelasnya di sekolah perubatan telah jatuh sakit.

“Anda boleh mencari pengamal perubatan yang dijangkiti di hampir semua hospital utama di Wuhan.

Jumlahnya sudah tentu jauh lebih tinggi daripada 15, “kata doktor yang juga enggan dinamakan.

Panggilan ke suruhanjaya kesihatan Wuhan dan hospital-hospital besar di Wuhan untuk komen tidak dijawab.

Doktor Wuhan mengatakan bahawa sistem hospital di bandar itu tidak memadai dan terdapat kekurangan pengamal perubatan dan kit perlindungan untuk mereka.

People’s Daily melaporkan pada Khamis malam bahawa wilayah Sichuan menghantar 130 kakitangan perubatan ke Wuhan untuk membantu menangani wabak tersebut.

Pakar Sars terkemuka China, Zhong Nanshan, memberitahu sidang akhbar awal minggu ini bahawa terdapat sekurang-kurangnya 15 kes kakitangan perubatan yang sakit di Wuhan.

Katanya 14 daripada mereka disyaki telah dijangkiti oleh seorang pesakit tunggal di jabatan neurologi.

Salah seorang doktor di Wuhan berkata meletakkan orang yang dijangkiti di hospital dengan pesakit lain adalah punca utama jangkitan silang yang juga sampai kepada kakitangan perubatan.

“Pesakit yang dijangkiti dengan coronavirus telah tersebar di banyak hospital dan mereka tidak terasing pada masa itu.

Banyak pengamal perubatan menjadi sakit kerana itu, “kata seorang doktor. Beliau menambah bahawa 17 tahun selepas Sars, tidak ada peningkatan besar dalam tindak balas barisan hadapan terhadap wabak tersebut.

Secara berasingan, seorang penduduk Wuhan yang berusia 29 tahun, yang hanya memberikan nama keluarganya sebagai Wang, berkata doktor enggan mengesahkan jangkitan neneknya selama seminggu, walaupun imbasan CAT menunjukkan dia mempunyai simptom seperti virus pneumonia.

Dia diletakkan di wad biasa di Hospital Perubatan Tradisional Cina Daerah Hubei, bersama-sama dengan pesakit yang menderita penyakit yang berlainan, katanya.

Dia didiagnosis dengan coronavirus pada hari Khamis pagi. “Pengasingan tidak bermula untuknya sehingga [kemudian],” kata Wang.

Sebelum itu, “pelawat telah dibenarkan masuk dan keluar dari wad-nya dengan pesakit lain yang mereka sukai,” kata Wang.

“Mereka juga menjalankan CAT yang kedua kepadanya dan dianggap menunaikannya kerana tidak ada katil yang mencukupi,” katanya.

Wang berkata beliau tidak faham mengapa doktor tidak menggunakan kit ujian cepat untuk virus yang telah disediakan beberapa hari lebih awal.

“Selama beberapa hari, kami merasakan bahawa doktor mengheret kaki mereka pada diagnosis.

Apa yang mereka katakan ialah dia telah disyaki gejala coronavirus selepas menjalani ujian darah, tetapi enggan memberikan diagnosis yang disahkan, “katanya.

“Tidakkah kit ujian cepat memberikan hasil yang cepat?”

Sementara itu BERNAMA melaporkan China mengenakan perintah kuarantin di Wuhan, susulan penularan wabak koronavirus.

Kementerian Kesihatan Malaysia dalam catatan Twitter yang berkongsi mengenai perkara itu memaklumkan 11 juta penduduk di situ juga tidak dibenarkan keluar.

“Semua pengangkutan awam seperti bas, subway, feri dihentikan sementara bermula 10 pagi 23 Jan. Lapangan terbang ditutup dan semua penerbangan dari Wuhan dibatalkan,” menurut catatat tersebut.

Media semalam melaporkan, setakat ini sembilan maut akibat virus itu, manakala kira-kira 400 lagi telah dijangkiti.

Amerika Syarikat turut mengumumkan virus berkenaan telah memasuki negara itu.

Pada Isnin, Suruhanjaya Kesihatan Negara China mengesahkan jangkitan manusia kepada manusia yang membabitkan koronavirus baharu itu.

Sebelum ini, virus itu dianggap hanya boleh dijangkiti selepas terdedah kepada haiwan yang sakit.

(Visited 134 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button