Luar Negara

China asing pesakit dengan yang disyaki dijangkiti coronavirus, elak jangkitan bersilang

Ibu pejabat untuk mengawal dan merawat wabak yang disebabkan oleh coronavirus novel (2019-nCoV) di wilayah Hubei, China tengah mengumumkan bahawa ia akan mengasingkan semua kes disyaki  dijangkiti wabak itu.

Ibu pejabat membuat pengumuman itu pada satu mesyuarat yang diadakan pada hari Ahad, menuntut usaha untuk mematuhi sepenuhnya keperluan pesakit, pakar dan sumber untuk menumpukan epidemik koronavirus novel.

Ibu pejabat itu juga memerlukan proses penyaringan dan diagnosis perlu dipermudahkan dan dipendekkan sejauh mungkin, dalam usaha untuk mengelakkan lebih banyak jangkitan silang.

Pada masa yang sama, ia juga menggesa untuk melakukan segala yang mungkin untuk meningkatkan keupayaan menerima dan merawat pesakit dengan menyelaraskan penggunaan sumber perubatan dan mempercepatkan penubuhan hospital dan wad isolasi yang ditetapkan.

Untuk mencari kes yang disyaki coronavirus novel, mesyuarat itu juga memerlukan akar umbi untuk melaksanakan sistem pemerhatian perubatan dengan ketat, menubuhkan fail, membuat rekod, dan melaporkan apa-apa kelainan dengan serta-merta. – Agensi


(Visited 37 times, 1 visits today)

Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button