Bola SepakSukan

Cheng Hoe, Aidil sambut baik Harimau Malaya diberi kebenaran kembali berlatih

LAMPU hijau yang diberikan oleh Menteri Belia dan Sukan, Datuk Seri Reezal Marican Naina Marican untuk membenarkan Harimau Malaya menyertai kem latihan pusat secara kuarantin sebagai persiapan menjelang dua aksi Kelayakan Piala Dunia 2022/Piala Asia 2023, Mac ini disambut positif ketua jurulatih kebangsaan, Tan Cheng Hoe dan kapten, Aidil Zafuan Abd Radzak.
Cheng Hoe dalam kenyataannya yang dipetik menerusi Facebook Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) berkata, perancangan rapi dan teliti perlu dilakukan segera oleh pihaknya dan juga Sekretariat Agung FAM bagi memastikan kem latihan pusat itu dapat dijalankan sebaik mungkin mengikut Prosedur Operasi Standard (SOP) yang telah ditetapkan untuk mengelak daripada berlakunya penyebaran pandemik Covid-19 dalam kalangan pemain dan pegawai pasukan.
“Sudah tentu selepas mendapat perkhabaran gembira ini, kami perlu segera membincangkan dengan lebih teliti terutama dari segi program latihan kerana kita secara umum sedar bahawa kes Covid-19 di negara ini ketika ini agak tinggi dan sudah tentu kita tidak mahu sesuatu berlaku kepada pemain dan pegawai kita.
“Apapun, dengan kelonggaran untuk kem latihan pusat secara kuarantin ini dibenarkan untuk diadakan, ia sudah tentu memberi peluang kepada kita bagi mempersiapkan pasukan menjelang aksi Mac nanti dengan satu persediaan yang agak baik.
“Saya ucapkan terima kasih juga kepada Menteri Belia dan Sukan, Datuk Seri Reezal Merican atas usaha dan bantuan berterusan yang telah beliau berikan,” katanya.
Sementara itu, Aidil Zafuan mewakili rakan-rakan sepasukannya yang lain pula memberitahu, peluang untuk kembali berkumpul dalam kem latihan pusat akan dimanfaatkan sepenuhnya oleh mereka bagi meningkatkan kembali prestasi dan kombinasi pasukan bagi dua aksi penting menentang UAE dan Vietnam.
“Satu berita gembira kepada kami sebagai pemain apabila dapat kembali berlatih bersama selepas lebih setahun tidak dapat berkumpul.
“Ia satu perkembangan yang positif kepada pasukan dan peluang ini akan digunakan sebaik mungkin.
“Kita boleh lihat pasukan-pasukan lain yang satu kumpulan dengan Malaysia iaitu seperti UAE, Vietnam dan Thailand telah dapat berlatih lebih awal.
“Jika kita tak diberikan kebenaran berlatih, sudah tentu banyak yang kita akan tertinggal berbanding dengan lawan-lawan kita itu.
“Apapun, berita ini sangat ditunggu-tunggu oleh kami sebagai pemain. Yang penting, kami dapat untuk kembali berlatih bersama,” jelas Aidil.
Skuad Harimau Malaya dijadual menghadapi perlawanan keenam dan ketujuh Kumpulan G bagi Pusingan 2 Kelayakan Piala Dunia 2022/Piala Asia 2023 bertemu UAE pada 25 Mac ini di tempat lawan dan menentang Vietnam pada 30 Mac di laman sendiri. – SM

(Visited 52 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button