Sukan

Chelsea tumpaskan Liverpool 2-0, persembahan Gilmour tarik perhatian

Pemain remaja Scotland itu mencuri tumpuan di Stamford Bridge dan telah mendapat pujian selepas kemenangan FA Cup pasukannya terhadap Liverpool 2-0.

Pengurus Chelsea, Frank Lampard percaya midfielder berusia 18 tahun, Billy Gilmour berhak menjadi topik perbualan peminat bola sepak selepas membantu kemenangan Blues 2-0 ke atas Liverpool dalam pusingan kelima Piala FA.

Hanya membuat penampilan kelima dalam musim ini, Gilmour memberi aksi memukau sepanjang 90 minit, tidak membiarkan kekurangan pengalaman pasukan atau ketinggiannya untuk menggempur benteng Reds.

Penjaring gol Ross Barkley tidak terkejut dengan persembahan dari remaja itu, sementara Lampard memuji kematangan prestasinya, mengisytiharkan dia lebih banyak mendapat perhatian orang.

“Prestasi luar biasa untuk pemain muda, dia sangat tenang dalam tempoh lima atau 10 minit pertama,” kata Lampard kepada BBC One.


“Dia seorang pemain tengah, bolehkah dia bermain?” Ya. “Bolehkah dia membuka permainan dengan hantaran tepat? Ya, dia hanya sedikit kecil dari segi saiz, tetapi mempunyai potensi dan personaliti yang sangat besar.

“Dia berhak orang bercakap mengenainya selepas persembahan seperti itu.”

Semasa digunakan terutamanya dalam pasukan Chelsea U23 musim ini, Lampard mengisyaratkan bahawa dia terbuka untuk memberi Gilmour lebih peluang pertama pasukan utama.

Bos Blues telah memanfaatkan sebahagian besar pemain akademi kelab sejak beberapa bulan lalu dan mencadangkan Gilmour untuk plan seterusnya.

“Saya mempunyai kepercayaan mutlak pada Billy apabila anda menonton dia bermain, saya ingat ketika kami menentang Sheffield United dan orang bertanya kepada saya selepas permainan ‘Anak ini kelihatan seperti berusia 15 tahun.’ Tetapi saya tidak mempunyai masalah walaupun dia bertubuh kecil kerana potensinya sangat besar, “kata Lampard dalam sidang akhbar selepas perlawanan.

Prestasi Billy Gilmour semasa menentang Liverpool:

78% Hantaran tepat
1 Hantaran berkesan
100% Kejayaan halangan
55% Kejayaan satu lawan satu
100% Kejayaan perebutan bola di udara

 

(Visited 62 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button