Politik

Calon termuda BN bertanding di DUN Tandek

YILLSON Yanggun, 23, dari Kampung Marak Parak merupakan calon termuda Barisan Nasional (BN) pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Sabah ke-16.

Beliau adalah pemegang Ijazah Sarjana Muda Sains Sosial dengan kepujian (Sains Politik) dari Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM).

Biar pun muda Yillson tidak gentar untuk menghadapi calon yang lebih berpengalaman daripada dia.

Beliau mengatakan bahawa beliau yakin pencalonannya adalah peluang dan batu loncatan untuk membuktikan kredibiliti, kelebihan dan kemampuan para belia untuk memimpin dan membangunkan kawasan tersebut.

“Walaupun saya masih muda, saya tidak hanya fokus kepada orang muda. Sebaliknya, saya lebih memfokuskan kepada pembangunan di kawasan ini terutama untuk membawa perubahan yang diimpikan oleh masyarakat di sini.


“Jika diberi peluang, saya akan memanfaatkan sepenuhnya dan fokus pada pembangunan fizikal, ekonomi, peluang pekerjaan, kesejahteraan dan sebagainya untuk kesejahteraan dan kemajuan kawasan ini,” katanya.

Yillson berhadapan dengan bekas Adun Tandek, Datuk Anita Baranting dalam pertarungan enam penjuru.

Anita akan mempertahankan kerusi itu sebagai bebas dan yakin bahawa dia masih mendapat sokongan penuh dari masyarakat di kawasan tersebut.

Beliau mengatakan melakukan banyak upaya untuk membawa pembangunan dan kemajuan ke tempat duduk termasuk berbagai kemudahan dan sumber ekonomi.

Calon lain adalah Hendrus Anding dari Parti Bersatu Sabah (PBS), Padis Majingkin dari Upko, Liensin @ Danny Leinsin Limpakan dari LDP dan Andy Villson dari PCS. – SM

(Visited 235 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button