Politik

Calon Bebas tawar diri untuk dilamar mana-mana parti

KETIKA orang lain berebut kerusi untuk bertanding pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Sabah yang akan diadakan kira-kira dua bulan lagi, seorang calon Bebas menawarkan diri untuk dilamar oleh mana-mana parti.
Penyandang kerusi Dewan Undangan Negeri (Dun) Sugut, James Ratib berkata, beliau yang kini calon Bebas sukar untuk berbuat demikian pada PRN kelak.
Jika tiada parti yang berminat mungkin beliau akan berehat daripada politik sekiranya tiada parti yang berminat menggunakan khidmatnya untuk bertanding di kawasan berkenaan.
Katanya, selepas keluar daripada Pertubuhan Kinabalu Progresif Bersatu (Upko), beliau kini belum berparti dan masih menjadi wakil rakyat Bebas, tetapi adalah mustahil baginya untuk bertanding atas tiket Bebas.
“Jika ada parti yang berminat untuk menggunakan khidmat saya di Sugut sudah pasti saya kan mempertimbangkan untuk bertanding, tetapi sekiranya tiada, maka saya tidak akan bertandinglah.
“Sebenarnya banyak juga (parti) yang tawar, tapi saya belum buat keputusan kerana jika ia dibuat terburu-buru nanti akan mengecewakan rakan yang lain,” katanya lapor FMT, hari ini.
Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai hantarannya di Facebook yang menyatakan beliau mengucapkan selamat tinggal kepada arena politik.
Dalam hantarannya itu, James memuat naik gambar beliau yang berlatar belakangkan pokok durian dengan mesej “Selamat tinggal politik, berebutlah kamu jadi YB”.
James berkata, hantarannya itu bukanlah bermaksud beliau menyerah kalah daripada politik kerana ia mempunyai maksud tersirat.
“Saya masih mempunyai sokongan kuat di Sugut dan saya calon ‘winnable’, tetapi jika tiada parti yang berminat maka saya berehatlah,” katanya.
James sebelum ini adalah penyandang kerusi DUN Sugut selama dua penggal selepas memenanginya pada pilihan raya umum Ke-13 (PRU-13) dan 14.
Beliau yang bertanding atas tiket Barisan Nasional (BN) berjaya mempertahankan kawasan itu dengan majoriti sebanyak 1,521.
Sugut menewaskan tiga calon lain, iaitu daripada Warisan, Aspah Abdullah Sani, Mohd Arshad Abdul (Parti Perpaduan Rakyat Sabah), dan Ag Osman Asibih (Parti Kebangsaan Sabah).
Bagaimanapun, selepas kejatuhan kerajaan BN yang dipimpin Musa Aman, beliau keluar parti dan menyertai Upko untuk bersama kerajaan baru Sabah, ketika itu.
James juga adalah antara wakil rakyat terawal yang keluar parti kerajaan pimpinan Warisan bersama-sama seorang naib presiden Upko yang juga Adun Kuala Penyu, Limus Jury untuk menyokong kerajaan Perikatan Nasional (PN).
Beliau dilihat bersama-sama dengan sekumpulan Adun lain yang menyatakan sokongan kepada Musa Aman untuk mengambil alih kerajaan negeri, minggu lalu.
Bagaimanapun, usaha itu gagal apabila ketua menteri, Mohd Shafie Apdal, mengumumkan pembubaran Dewan Undangan Negeri (Dun) Sabah pada Khamis bagi membolehkan PRN diadakan.
(Visited 73 times, 1 visits today)

Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button