Ekonomi

Bursa pulih dari kerugian dibuka tinggi

BURSA Malaysia pulih dari kerugian semalam untuk dibuka lebih tinggi hari ini, disokong minat belian bahsru dalam saham berwajaran tinggi terpilih kerana pelabur tertarik dengan harga saham yang lebih rendah, kata para peniaga.

Pada pukul 9.15 pagi, penanda aras FTSE Bursa Malaysia KLCI (FBM KLCI) naik 3.29 mata kepada 1,585.48 dari penutupan semalam 1,582.19,

Ia dibuka 2.98 mata lebih baik pada 1,585.17.

Kaunter untung mengatasi rugi 259 hingga 154, sementara 292 kaunter tidak berubah, 1,483 tidak diniagakan dan 17x yang lain digantung.

Jumlah dagangan berjumlah 408.95 juta unit bernilai RM169.91 juta.


Penganalisis mengatakan walaupun bursa tempatan berakhir rendah semalam, optimisme terhadap tema pemulihan masih ada.

Dalam catatan penyelidikan hari ini, penganalisis mengatakan bahawa sentimen optimis disebabkan oleh kadar jangkitan rata-rata (R-naught) menurun di bawah 1.0 (berdasarkan data pada 1 September), selain Melaka dan Negeri Sembilan dipindahkan ke Tahap Dua dan Tiga dari Rancangan Pemulihan Nasional (NRP) mulai 4 September 2021.

FBM KLCI menyaksikan sesi penurunan semula (pada hari Khamis) walaupun membeli dari pelabur runcit dan asing tempatan, ketika konstituen indeks menyerah pada aktiviti pengambilan untung lebih lanjut setelah pulih pada pertengahan pagi.

Sementara itu, ia mengatakan harga minyak mentah melonjak ke atas AS $ 72 setong, sementara harga minyak sawit mentah (MSM) naik di atas paras RM4,200.

Kaunter minyak dan gas mungkin menjadi perhatian berikutan kenaikan harga minyak mentah. Selain itu, sektor pelancongan mungkin mendapat daya tarikan karena Majlis Keselamatan Nasional (MKN) telah bersetuju untuk membuka kembali sektor pelancongan yang melibatkan beberapa destinasi di bawah program gelembung perjalanan.

Mungkin melihat beberapa minat perdagangan meningkat di kaunter yang berkaitan dengan pajak ketika pakar pajak menekankan bahawa Malaysia memerlukan reformasi cukai untuk memperluas dasar pajak.

(Visited 27 times, 1 visits today)

Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button