Ekonomi

Bursa menurun selepas mencatat kenaikan ketika dibuka

BURSA Malaysia dibuka tinggi pada hari INI (Rabu 10 Nov), tetapi keemblai jatuh selepas itu kerana pengambilan untung berterusan ke atas saham wajaran tinggi terpilih mengatasi keuntungan awal, kata peniaga.

Pada pukul 9.23 pagi, penanda aras FBM KLCI telah susut 3.94 mata kepada 1,520.09 daripada penutup Selasa pada 1,524.03 selepas dibuka dua mata lebih tinggi kepada 1,526.03.

Keseluruhan kaunter rugi mengatasi kaunter untung 267 berbanding 201, manakala 302 kaunter tidak berubah, 1,514 tidak diniagakan dan 17 yang lain digantung.

Jumlah dagangan berjumlah 488.59 juta unit bernilai RM247.2 juta.

Penyelidikan berkata, peniaga mungkin mula memberi tumpuan kepada kaunter berkaitan 5G berikutan pelancaran rangkaian 5G pertama negara, dengan kerajaan menjangkakan pengembangan lanjut rangkaian itu tahun depan.


Ia menyatakan bahawa pada hari Selasa, KLCI tergelincir berikutan tekanan jualan di tengah-tengah prestasi pasaran serantau yang bercampur-campur walaupun data Indeks Pengeluaran Perindustrian (IPI) yang lebih baik untuk September 2021 dan bacaan guna tenaga yang bertambah baik.

Sektor tenaga adalah satu-satunya untung di pasaran yang lebih luas kerana harga minyak mentah kekal tinggi, berlegar di atas AS$84 (kira-kira RM348.64) setong pada masa penulisan.

Bagi hari Rabu, firma penyelidikan itu menjangka kaunter minyak dan gas akan terus mendapat daya tarikan sejajar dengan kenaikan harga minyak mentah.

Walaupun pelabur mungkin kekal tenterhooks menjelang pilihan raya negeri Melaka, kami percaya kaunter yang ditipu boleh menjadi tempat menarik untuk aktiviti memburu tawar-menawar, terutamanya kaunter dengan prospek pendapatan yang kukuh.

Antara saham wajaran tinggi, Malayan Banking Bhd (Maybank) dan IHH Healthcare Bhd tidak berubah masing-masing pada RM7.99 dan RM6.45, Public Bank Bhd susut satu sen kepada RM4.02, Petronas Chemicals Group Bhd (PetChem) susut empat sen kepada RM8. 25 dan Tenaga Nasional Bhd (TNB) turun dua sen kepada RM9.59.

(Visited 30 times, 1 visits today)

Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button