Ekonomi

Bursa Malaysia melonjak hampir 21 mata, kebimbangan pelabur reda

INDEKS FBM KLCI menolak trend serantau untuk ditutup lebih tinggi pada pembelian berdasarkan pasaran lebih luas, dibantu oleh penilaian lebih menarik setelah berlaku penurunan baru-baru ini.

Indeks ditutup 1.38 % atau 20.69 mata lebih tinggi pada 1,523.59, setelah kekal di wilayah positif untuk keseluruhan sesi.

Kaunter berkaitan indeks yang meningkat termasuk Press Metal Aluminium Holdings Bhd (naik 19 sen atau 3.87% pada RM5.10), Sime Darby Bhd (naik lapan sen atau 3.79% pada RM2.19) dan Hartalega Holdings Bhd (naik 22 sen atau 3.21 % pada RM7.07).

Keuntungan KLCI juga disumbangkan oleh kenaikan saham perbankan CIMB Group Holdings Bhd, Malayan Banking Bhd, RHB Bank Bhd, Hong Leong Bank Bhd, Public Bank Bhd dan Hong Leong Financial Group Bhd.

Penganalisis mengatakan sentimen pasaran diangkat oleh langkah pemerintah untuk membuka kembali lebih banyak sektor ekonomi, dan penilaian murah yang mendorong minat beli dari pelabur asing.


Di sebalik ketidakpastian politik semasa, mereka juga telah melihat pelabur asing menjadi pembeli bersih dalam bursa tempatan selama dua hari perdagangan, memandangkan penilaian KLCI kami berada pada tahap yang menarik.

Keadaan sama berlaku pada Februari tahun lalu (dengan peletakan jawatan Tun Dr Mahathir Mohamad sebagai perdana menteri yang tidak dijangka), oleh itu penganalisis berkata, pelabur tahu apa yang diharapkan dan telah meletakkan diri mereka di hadapan dalam senario politik semasa.

Keseluruhan kaunter untung mengatasi rugi 632 hingga 373, sementara 419 kaunter ditutup tidak berubah.

Di Bursa Malaysia, 4.34 bilion saham diperdagangkan dengan harga RM2.41 bilion, berbanding 5.04 bilion saham bernilai RM2.36 bilion semalam.

Kaunter paling untung termasuk Nestle (M) Bhd, Petronas Dagangan Bhd, Hartalega, Vitrox Corp Bhd, Hengyuan Refining Co Bhd dan Genting Plantations Bhd.

Yang paling rugi pula ialah Sam Engineering & Equipment (M) Bhd, Dutch Lady Milk Industries Bhd, KESM Industries Bhd, Genetec Technology Bhd, Batu Kawan Bhd dan Pecca Group Bhd

Saham paling aktif hari ini antaranya Advance Synergy Bhd, Fintec Global Bhd, Malayan United Industries Bhd, Avillion Bhd, Komarkcorp Bhd, KNM Group Bhd, Kanger International Bhd dan MMAG Holdings Bhd.

Di tempat lain di Asia, Nikkei 225 Jepun jatuh 0.36%, Kospi Korea Selatan turun 0.89%, Indeks Hang Seng Hong Kong turun 1.66% dan Indeks Komposit Bursa Saham Shanghai turun 2%.

Reuters melaporkan bahawa saham Asia kurang memberangsangkan hari ini, dikejutkan oleh kekhawatiran mengenai peraturan China untuk sektor internetnya yang pernah bebas dan lonjakan jangkitan Covid-19 di seluruh dunia yang disebabkan oleh varian Delta

Pasaran juga mengesan perkembangan di Afghanistan, dengan situasi yang memburuk di ibukota Kabul setelah mengalami kekuatan semalam di Wall Street.

(Visited 141 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button