Ekonomi

Bursa dibuka sedikit tinggi ekoran sentimen serantau

BURSA Malaysia dibuka sedikit lebih tinggi hari ini sejajar dengan perkembagna pasaran serantau yang terus menunjukkan kenaikan semalam kerana para pelabur laporan pekerjaan AS yang lemah secara positif.

Berdasarkan data diramalkan Federal Reserve akan menangguhkan langkah rangsangannya dan ini telah membantu pasaran, kata peniaga.

Pada pukul 9.06 pagi, penanda aras FTSE Bursa Malaysia KLCI (FBM KLCI) meningkat 1.87 mata kepada 1,583.46 dari penutupan Isnin pada 1,581.59

Ia membuka 0.16 mata lebih baik pada 1,581.75.

Keseluruhan pasaran positif dengan kaunter untung mengatasi rugi 260 hingga 129, sementara 326 kaunter tidak berubah, 1,512 tidak diniagakan dan 25 yang lain digantung.


Jumlah dagangan berjumlah 278.93 juta unit bernilai RM109.51 juta.

Penganalisis mengatakan perbincangan yang sedang berlangsung mengenai kelonggaran prosedur operasi standard sebagai persediaan untuk fasa endemik COVID-19, ditambah dengan jangkitan harian yang semakin berkurangan, mungkin akan terus mendorong permainan tema pemulihan secara menyeluruh.

Harga komoditi, minyak sawit mentah (MSM) naik sementara harga aluminium juga meningkat berikutan kebimbangan mengenai bekalan bahan mentah di tengah rampasan kuasa di Guinea, pembekal bauksit utama.

Dengan jangkitan harian COVID-19 menurun ke tahap terendah dalam 28 hari, kami percaya tumpuan akan tetap ada pada saham bertema pemulihan seperti perbankan, pengguna, pembinaan dan harta tanah.

Selain itu, kaunter bahan binaan mungkin mendapat tarikan berikutan harga aluminium yang lebih tinggi. Sementara itu, kaunter ladang juga menarik di tengah harga CPO yang lebih tinggi.

(Visited 29 times, 2 visits today)

Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button