Luar Negara

Bupati Tegal dijangkiti Covid-19 walaupun telah mengambil dua dose vaksin

Bupati Tegal, Jawa Tengah, Umi Azizah masih menerima rawatan di Hospital Dr. Soeselo Slawi kerana terdedah kepada Covid-19, hari ini.

Kompas.com melaporkan sebelum ini, Umi dikatakan telah menerima suntikan vaksin sebanyak dua kali. Oleh itu, mengapa Bupati Umi Azizah terdedah kepada Covid-19?

Ketua Pejabat Kesihatan Daerah Tegal, dr. Hendadi Setiadji, penularan virus Covid-19 memang dapat terjadi pada siapa saja, termasuk mereka yang telah menerima dua suntikan vaksin.

Namun, kata Hendadi, mereka yang telah disuntik dengan vaksin cenderung mempunyai gejala penyakit ringan daripada mereka yang belum diberi vaksin jika mereka dijangkiti Covid- 19.

“Vaksinasi adalah usaha untuk meningkatkan daya tahan tubuh daripada jangkitan virus Covid-19, termasuk mencegah kesannya menjadi lebih parah jika dijangkiti. Tetapi itu tidak bermaksud ia akan dilindungi sepenuhnya. Masih mesti ada langkah 3M ditambah 2M, “kata Hendadi.


Hendadi mengatakan Bupati Umi hanya mengalami gejala ringan, bahkan deria bau dan rasanya masih normal.

Sementara itu, Pengarah Hospital Dr. Soeselo Slawi Guntur Muhammad Taqwin mendedahkan bahawa bupati itu kini berada di bilik rawatan khas untuk pesakit Covid-19.

“Walaupun kondisinya baik, stabil, kami akan terus memantau kemajuannya sehingga ujian swab menunjukkan hasil negatif,” katanya.

(Visited 93 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button