Rencah Hidup

Bukan calang-calang, ini sebab Sheikh Al-Issa dilantik Setiausaha Agung MWL

PELANTIKAN Tuan Yang Terutama Sheikh Dr. Muhammad bin Abdul Karim Al-Issa sebagai Setiausaha Agung Liga Muslim Dunia, “pertubuhan Islam terbesar” di dunia, bukanlah suatu kebetulan, malah ia telah dikaji dengan teliti.

Sheikh Al-Issa, yang berasal dari latar belakang akademik yang kuat dalam bidang Syariah, dan kemudian diperkuat oleh jawatan tinggi yang disandangnya di Kerajaan Arab Saudi, meletakkan beliau sebagai salah satu fasad bersinar Ulama dan Fuqaha yang sederhana, bukan sahaja di tahap Arab Saudi dan dunia Arab, tetapi dunia secara keseluruhan.

Sheikh Al-Issa memperoleh, melalui perjalanannya sebagai Menteri Kehakiman dan Ahli Majlis Ulama Kanan, yang dianggap sebagai rujukan fatwa pertama di Arab Saudi dan banyak lagi umat Islam di dunia, banyak pengalaman selain ilmu yang mantap tentang Syariah yang beliau diterima dari tangan Ulama senior Saudi, dan menjadikannya menggabungkan kekuatan pengetahuan dan kemahiran pengurusan yang baik, dan melayakkannya untuk memegang jawatan sebagai Setiausaha Agung Liga Muslim Dunia.

Perdana Menteri Dato Seri Ismail Sabri Bin Yaakob menerima kunjungan rasmi Sheikh Dr. Muhammad bin Abdul Karim Al-Issa baru-baru ini.

Memandangkan Al-Issa memperoleh keyakinan ini dalam menerima kedudukan penting ini, beliau mengambil Liga, yang berpusat di Mekah Al-Mukarramah sebagai ibu pejabat utamanya, daripada rangka kerja tradisionalnya kepada ufuk yang lebih luas dan lebih mesra, dan membetulkan banyak perkara, salah tanggapan yang memesongkan imej Islam moderat.

Sheikh Dr. Al-Issa, yang selain daripada tugasnya sebagai Setiausaha Agung Liga Muslim Dunia, memegang banyak jawatan, termasuk ketua Persatuan Ulama Islam, dan Presiden Persatuan Universiti Islam, adalah seorang model untuk peringkat pembaharuan di Kerajaan Arab Saudi, selaras dengan Wawasan Kerajaan 2030.


Beliau juga mengetuai Projek Pencerahan yang dilancarkan oleh Kerajaan untuk dunia yang membetulkan salah faham dan membentangkan imej Islam yang sebenar yang memerlukan kewujudan bersama, dan mengutamakan dialog sebagai cara untuk mengekalkan pemahaman ini.

Dr. Muhammad Al-Issa muncul sebagai pegawai antarabangsa yang bertanggungjawab ke atas organisasi antararabangsa  yang mengendalikan isu dialog, kewujudan bersama dan toleransi antara agama, dan antara rakyat dan bangsa. Liga dan organisasi gabungannya mengusahakan isu dialog, menyebarkan kesederhanaan, bantuan kemanusiaan dan mengurus dialog dalam forum global.

Forum Ulama Asia Tenggara, yang dihoskan oleh Kerajaan Malaysia

Sheikh Al-Issa, dengan kebijaksanaan dan pandangan jauhnya, menyedari nilai Asia Timur, kedalaman yang paling penting dalam dunia Islam, dengan negara-negaranya yang dicirikan oleh populasi yang besar dan kemajuan moden di semua peringkat, dan kecenderungan rakyat mereka ke arah wacana sederhana dan pengecualian ekstremisme dan keganasan.

Terdapat beberapa forum, persidangan dan simposium dalam hal ini yang memberi impak positif dan besar, dan mungkin yang paling penting daripadanya ialah Forum “Belia Asia Tenggara” yang diseru oleh Tuan Yang Terutama Sheikh Dr. Muhammad bin Abdul Karim Al-Issa, bahawa mengeluarkan saranan penting untuk meningkatkan peranan belia dalam mewakili toleransi Islam dan menyebarkan Islam.

Peranan Liga tidak terhad kepada forum dan persidangan dialog, tetapi diperluaskan kepada mendokumentasikan sejarah Islam di timur benua kuning melalui pemeteraian Liga Dunia Muslim dan Yayasan Biografi Nabi di Republik Indonesia, satu perjanjian untuk melancarkan muzium dan pameran biografi Nabi dan tamadun Islam di ibu kota Indonesia, Jakarta, sebagai stesen pertama muzium ini bahawa Liga akan diterima pakai di seluruh dunia.

Mungkin antara sumbangan terbaru Liga Dunia Muslim di bawah pimpinan ulama yang mulia Al-Issa ialah Forum Ulama Asia Tenggara, yang dihoskan oleh Kerajaan Malaysia di bawah naungan  Dato Seri Ismail Sabri Bin Yaakob, Perdana Menteri Malaysia.

Ucapan Tuan Yang Terutama Dr. Al-Issa mengesahkan bahawa pertemuan ini adalah luar biasa dan luar biasa kerana ia menghimpunkan Ulama, di negara-negara yang mempunyai kepentingan dan berat dalam peta dunia Islam kita dan dunia amnya, “iaitu negara-negara Asia Tenggara”.

Pertemuan penting ini dibezakan oleh fakta bahawa ia berada di Malaysia , yang menurut bagi keterangan semua orang, adalah model keharmonian antara semua komponen agama dan etniknya.

Sheikh Dr. Muhammad bin Abdul Karim Al-Issa ketika bertemu Perdana Menteri Thailand Jeneral Prayut Chan-o-cha

Pertemuan ini akan menjadi pembukaan yang baik untuk majlis tetap yang Ulamanya bertemu dari semasa ke semasa di bawah payung global umat Islam, iaitu Liga Muslim Dunia, di mana ibu pejabatnya berada di Mekah al-Mukarramah, di bawah naungan Liga.

Salah satu hasil terpenting persidangan antarabangsa ini ialah kelulusan Yang Amat Berhormat Perdana Menteri, Dato Seri Ismail Sabri Bin Yaakob, untuk menubuhkan majlis ini di Kuala Lumpur, untuk menajanya, dan membukanya untuk sesi pertamanya tahun depan.

Kenyataan Persidangan Kuala Lumpur merumuskan dasar Liga pada era Al-issa, yang bersandarkan kepada hakikat bahawa hubungan manusia dan perpaduan manusia adalah berdasarkan prinsip manusia semula jadi dan cintakan keselamatan, keamanan, keadilan dan kesaksamaan.

Dan bahawa semua manusia mesti tahu bahawa perbezaan antara mereka dari segi warna, adat, kepercayaan, budaya atau agama bukanlah punca perbezaan dan konflik. Kerana kita semua adalah saudara dalam kemanusiaan dan kita suka memainkan peranan untuk menjaga keselamatan dan hidup bersama secara aman di dunia ini.

Ini sebenarnya adalah tuntutan yang sah dan salah satu tujuan Syariah yang mesti disokong dan ditindaklanjuti oleh seluruh bahagian negara Islam. Titik permulaan wacana dari Mekah ke Asia Timur adalah tanda nilainya sebagai kedalaman Islam dan permulaan yang strategik titik untuk wacana sederhana yang memerangi fanatic serta ekstremisme dan menubuhkan nilai hidup bersama, kedamaian dan kasih sayang.

(Visited 103 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button