HiburanLuar NegaraMedia massa

Bridgerton drama bersiri terlaris Netflix dengan tontonan 82 juta isi rumah

Diadaptasi dari rangkaian novel romantik sejarah oleh pengarang, Julia Quinn, drama ini berkisar tentang anggota keluarga Bridgerton ketika mereka mengemudi golongan elit London pada tahun 1800-an.

Drama bersiri ini direka untuk golongan milenium dan Gen Z hari ini serta digambarkan sebagai ‘Gossip Girl’ era Regency.

Bintang-bintang drama Bridgerton mengucapkan terima kasih kepada peminat setelah Netflix mengumumkan bahawa rancangan itu menjadi “siri terbesarnya yang pernah ada”.

Aplikasi video streaming terbesar, Netflix, mengatakan 82 juta isi rumah di seluruh dunia mengikuti tayangan siri tersebut dalam 28 hari pertama ia mula ditayangkan dan telah melebihi unjuran syarikat itu sendiri.

Drama bersiri ini mendapat tempat pertama di 83 negara, termasuk AS, UK, India, Perancis dan Brazil.

Pelakon utama Bridgerton, Phoebe Dynevor menyifatkan berita itu sebagai “benar-benar gila”.

“Saya sangat bangga dengan pasukan luar biasa di sebalik rancangan ini! Dan terima kasih kerana telah menyukainya,” tulis pelakon berusia 25 tahun itu, yang memegang watak Daphne Bridgerton, di Instagram.

Netflix mendefinisikan “view” sebagai mana-mana kandungan yang ditonton sekurang-kurangnya dua minit – yang bermaksud jumlahnya tidak setanding dengan angka tontonan TV tradisional.

Rekod sebelumnya untuk siri debut yang paling banyak ditonton di platform ini dipegang oleh drama fantasi The Witcher, yang dilaporkan oleh Netflix ditonton oleh 76 juta isi rumah dalam 28 hari pertama.

Jinny Howe, naib presiden siri asal di Netflix, mengatakan Bridgerton “menentang tradisi, dan menunjukkan bahawa drama tempoh tidak terhad dalam ruang lingkup atau penonton”.

Drama bersiri ini telah disambung untuk siri kedua.

(Visited 325 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button