Sukan

Bottas kecewa gagal raih podium di F1 GP Inggeris

SILVERSTONE – Valtteri Bottas dapat menyembunyikan rasa kecewa setelah gagal meraih podium di F1 GP Inggeris 2020.

Pelumba dari Finland itu padadal berada di kelompok depan sepanjang berlumbaan berlangsung.

Namun, nasib berkata lain, memasuki pusingan kedua pelumba Mercedes AMG Petronas itu mengalami masalah pada tayar keretanya. Bottas pun mulai kehilangan tempat dari posisi dua hingga terpaksa menamatkan perlumbaan pada kedudukan 11.

“Tentu saja saya sangat kecewa, ada banyak nasib buruk, terutama ketika sampai pada titik tayar saya kempis,” ujar Bottas, seperti dipetik dari laman Speedweek, semalam.

“Saya harus melakukan hampir seluruh pusingan dengan tayar rosak dan tentu saja itu tidak ideal. Kerana saya kehilangan banyak waktu,” lanjutnya.


“Kami tahu itu akan menjadi tugas yang panjang pada tayar yang keras dan saya mencoba menekan Lewis (Hamilton) terlebih dahulu. Menjelang akhir, saya merasakan getaran semakin kuat, yang juga saya sampaikan kepada tim melalui radio,” ujar Bottas lagi. – SM

(Visited 21 times, 1 visits today)

Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button