Jenayah

Bot karam Semporna: SAR hari ketiga ditangguh sehingga ada petunjuk baharu

OPERASI hari ketiga mencari dan menyelamat (SAR) seorang bekas anggota Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) yang hilang di perairan Pulau Mabul, Sabah, gagal membuahkan hasil semalam.

SAR yang diketuai Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) bermula pukul 7 pagi semalam dengan bantuan Pasukan Polis Marin (PPM), TLDM, Angkatan Tugas Bersama 2 (ATB 2) dan Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM).

Ia melibatkan enam pegawai dan 53 anggota lain-lain pangkat serta membabitkan orang kampung yang turut membantu.

Pengarah Zon Maritim Semporna APMM Komander Maritim Norrimi Hassan berkata, pencarian hari ketiga diperluaskan kepada 155 batu nautika persegi namun tidak menemui sebarang petunjuk.

Mangsa, Mahmur Ajae, 45 tahun, masih belum ditemui sebelum SAR ditangguhkan pada pukul 6 petang, katanya.


Menurut Norrimi, sejak kehilangan mangsa, SAR yang diaktifkan pukul 1.30 tengah hari Sabtu lalu, sudah melibatkan jumlah kawasan pencarian pada keluasan 256 batu nautika persegi.

“SAR akan ditangguhkan sementara waktu sehingga ada petunjuk baru untuknya diteruskan semula.

“Namun, aset-aset agensi penguatkuasaan yang berada di kawasan sektor kehilangan mangsa akan meneruskan pencarian dalam rondaan operasi harian masing-masing,” katanya.

Terdahulu, Mahmur dilaporkan hilang manakala rakannya, Salimin Paludin, 44 tahun, ditemui selamat selepas bot dinaiki mereka terbalik dan karam akibat dipukul ombak di perairan tersebut pada pagi Sabtu.

Kedua-dua bekas anggota TLDM itu dikatakan keluar memancing pada pukul 4 petang Jumaat. – SUMBER-ASTRO AWANI-SM

(Visited 151 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button