Rencana

Bolehkah darah daripada pesakit koronavirus merawat penyakit yang baharu?

Hospital sedang bersiap untuk menguji jika kaedah rawatan lama yang digunakan untuk melawan wabak seperti penyakit campak sebelum vaksin ditemui, dan ia mungkin berkesan melawan Covid-19, iaitu menggunakan darah pesakit yang sudah sembuh.

Doktor di China mencuba rawatan Covid-19 yang pertama menggunakan apa yang disebut buku sejarah “serum pemulihan” – hari ini, dikenali sebagai plasma yang disumbangkan – dari mangsa yang selamat virus baru.

Kini rangkaian hospital A.S. sedang menunggu kebenaran daripada Pentadbiran Makanan dan Dadah untuk memulakan kajian besar mengenai infus itu sebagai rawatan yang mungkin untuk orang yang sakit dan sebagai perlindungan sementara seperti vaksin bagi orang yang berisiko tinggi jangkitan.

Tidak ada jaminan ia akan berfungsi.

“Kita tidak akan tahu sehingga kita melakukannya, tetapi bukti sejarah sangat menggembirakan,” kata Dr. Arturo Casadevall dari fakulti kesihatan masyarakat Johns Hopkins University kepada The Associated Press.


Casadevall menarik sejarah itu memfailkan permohonan FDA. FDA “bekerja dengan cepat untuk memudahkan perkembangan dan ketersediaan plasma pemulihan” kata seorang jurucakap.

Berikut adalah beberapa soalan dan jawapan mengenai usaha terbaru ini untuk rawatan.

APA-APA APAKAH TERAPI THERAPI INI?

Ia mungkin terdengar seperti “kembali ke Zaman Batu,” tetapi ada sebab saintifik yang baik untuk mencuba menggunakan darah yang selamat, kata Dr. Jeffrey Henderson dari Washington University School of Medicine di St. Louis, yang menggabungkan aplikasi FDA dengan Casadevall dan rakan lain di Mayo Clinic.

Apabila seseorang dijangkiti oleh kuman tertentu, tubuh akan mula membuat protein yang direka khas yang dipanggil antibodi untuk melawan jangkitan. Selepas orang itu pulih, antibodi tersebut terapung dalam darah yang selamat – khususnya plasma, bahagian darah cair – selama berbulan-bulan, bahkan bertahun-tahun.

Salah satu kajian yang dirancang akan menguji jika pemberian infus pada plasma antibodi yang selamat kepada pesakit Covid-19 yang baru sakit akan meningkatkan percubaan tubuh mereka sendiri untuk melawan virus. Untuk mengetahui sama ada ia berfungsi, penyelidik akan mengukur jika rawatan memberikan pesakit peluang hidup yang lebih baik atau mengurangkan keperluan untuk mesin pernafasan.

Satu langkah yang berhati-hati: Walaupun pemindahan darah biasa menjadi ubat utama, jarang sekali ia boleh menyebabkan kesan sampingan yang merosakkan paru-paru.

APAKAH SAYA AKAN SEPERTI VAKSIN?

Susun, tetapi tidak seperti vaksin, sebarang perlindungan hanya akan sementara.

Vaksin melatih sistem imun manusia untuk membuat antibodi mereka sendiri terhadap kuman sasaran. Pendekatan infusi plasma akan memberi orang pukulan sementara antibodi orang lain yang berpanjangan dan memerlukan dos berulang.

Namun, jika FDA bersetuju, kajian kedua akan memberikan infusi plasma antibodi kepada orang-orang tertentu berisiko tinggi dari pendedahan berulang kepada Covid-19, seperti pekerja hospital atau responden pertama, kata Dr. Liise-anne Pirofski dari New York Montefiore Health Sistem dan Kolej Perubatan Albert Einstein. Itu juga mungkin termasuk rumah kejururawatan apabila penduduk menjadi sakit, dengan harapan memberi orang lain di rumah perlindungan tertentu, katanya.

“Kami memerlukan kedua-dua perkara dengan sungguh-sungguh,” kata Pirofski. “Kita perlu dapat memecahkan kitaran penghantaran dan kita juga perlu dapat membantu orang yang sakit.”

APAKAH SEJARAH?

Infusi plasma ini digunakan paling terkenal semasa pandemik flu 1918, dan terhadap pelbagai jangkitan lain, seperti campak dan pneumonia bakteria, sebelum vaksin dan ubat-ubatan moden datang. Penyelidikan lama dahulu tidak lengkap.

Tetapi dalam Penyiasatan Jurnal Klinikal awal bulan ini, Casadevall dan Pirofski memetik bukti bahawa pesakit flu 1918 yang diberi infus itu kurang berkemungkinan mati. Dan laporan perubatan tahun 1935 terperinci bagaimana doktor menghentikan wabak campak akibat menyapu melalui sekolah asrama menggunakan “serum” dari pesakit terdahulu.

Pendekatan lama masih dibuang setiap kali untuk mengatasi wabak kejutan seperti SARS pada tahun 2002, dan pada tahun 2014 ketika plasma survivor Ebola digunakan untuk merawat pesakit lain semasa epidemik Afrika Barat. Walaupun semasa wabak baru-baru ini, kajian ketat teknik tidak dilakukan, tetapi Casadevall berkata terdapat petunjuk bahawa plasma membantu.

Casadevall berpendapat bahawa apabila ia tidak berfungsi, ia mungkin telah digunakan terlalu lewat. “Seseorang di akhir nyawa mereka, sangat sukar untuk menjejaskan” sebarang penyakit pada ketika itu, dia memberi amaran.

Pendekatan yang lebih moden adalah untuk membangkitkan antibodi jenis ini di makmal, sesuatu Regeneron Pharmaceuticals dan syarikat lain sedang bekerja. Menggunakan darah dari Covid-19 yang terselamat adalah pendekatan intensif yang lebih padat tenaga kerja – tetapi penyelidik boleh memulakan perbankan plasma sebaik sahaja pengawal selia memberi OK.

BAGAIMANA DENGAN DOKTOR DAPATKAN PLASMA?

Bank-bank darah mengambil sumbangan plasma seperti mereka menerima sumbangan keseluruhan darah; Plasma biasa digunakan di hospital dan bilik kecemasan setiap hari.

Sekiranya seseorang itu hanya menderma plasma, darah mereka ditarik melalui tiub, plasma dipisahkan dan selebihnya dimasukkan ke dalam badan penderma. Kemudian plasma itu diuji dan disucikan untuk memastikan ia tidak menyimpan sebarang virus yang dibawa oleh darah dan selamat digunakan.

Bagi penyelidikan Covid-19, perbezaannya adalah siapa yang menderma – orang yang telah pulih daripada coronavirus. Para saintis akan mengukur berapa banyak antibodi dalam satu unit plasma sumbangan – kini hanya sedang dibangunkan yang tidak tersedia kepada orang awam – kerana mereka mengetahui berapa banyak dos yang baik, dan berapa kali seseorang yang terselamat boleh menderma.

Penyelidik tidak bimbang tentang mencari penderma sukarelawan tetapi berhati-hati akan mengambil sedikit masa untuk membina stok.

“Saya mendapat banyak e-mel sehari dari orang yang mengatakan, ‘Boleh saya bantu, bolehkah saya memberikan plasma saya?” Kata Pirofski.

 

(Visited 151 times, 1 visits today)

Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button