Hiburan

Bob Lokman meninggal dunia pada usia 58 tahun

Penulis lirik dan pelakon rock veteran Bob Lokman, 58, meninggal dunia di rumahnya di Kubang Kerian, Kota Baru, Kelantan sekitar jam 2 petang hari ini.

Kematian Bob yang nama sebenarnya Mohd Hakim Lokman diumumkan oleh penyanyi utama Search, Datuk Suhaimi Abdul Rahman atau Amy di laman Instagram miliknya sekitar jam 2.30 petang.

“Kita milik Allah dan kepada-Nya kita akan kembali. Muzik Malaysia telah kehilangan seorang anak lelaki yang hebat, Mohd Hakim Lokman atau Bob Lokman pada Jumaat yang mulia ini.

“Dia adalah orang di sebalik banyak lagu rock abadi seperti Isabella oleh Search.

“Semoga Allah merahmati dan mengampuni beliau serta menempatkan beliau dalam kalangan orang-orang yang soleh,” kata Amy.


Pengacara dan pencipta lagu Jejak Rasul Ahmad Fedtri Yahya turut berkongsi berita kematian Bob di laman Facebooknya.

“Bob Lokman telah meninggalkan kami. Malaysia telah kehilangan seorang pemuzik rock yang hebat yang menulis beberapa lagu rock terkenal kami.

“Semoga Allah merahmati rohnya,” kata Ahmad Fedtri.

Bob, yang aktif dalam industri muzik sejak 1980-an, telah mengalami sakit jantung dan buah pinggang hampir sedekad.

Dalam temu bual pada 28 Jun, Bob berkata bahawa jantungnya hanya berfungsi pada 10 peratus, dan “dikuasakan bateri”.

“Saya terus berjuang melawan masalah jantung dan buah pinggang. Saya bergantung pada peranti berkuasa bateri, Implantable Automatic Cardioverter Defibrilator (IACD) untuk mengekalkan jantung saya,” kata Bob.

“Selagi bateri ini tidak padam, saya hidup untuk melawan hari lain!”

Bob juga berkata bahawa dia pergi untuk rawatan susulan setiap tiga bulan.

“Di sinilah apabila doktor memeriksa kesihatan saya dan memberi saya ubat-ubatan. Jantung saya sekarang seperti generator, walaupun ia dicas setiap hari, kuasanya akan berkurangan secara perlahan.”

Bob menjalani pembedahan di Hospital Sultanah Bahiyah di Alor Star, Kedah untuk memasukkan IACD yang menstabilkan degupan jantungnya pada tahun 2020.

“Saya bersyukur kepada Tuhan kerana isteri dan anak-anak saya berada 100 peratus di belakang saya dan menjaga saya dengan baik,” kata Bob.

Bob, yang pernah menjadi hos Anugerah Industri Muzik (AIM) terkenal dengan penulisan filem Search’s monster hit Isabella, Datuk Hattan’s hits Rendang Tidak Berubah dan Memburu Rindu, dan Wings’s hit Taman Rashidah Utama.

Bob, cicit kepada ulama legenda Kelantan Muhammad Yusuf Ahmad atau Tok Kenali (1868–1933), mendapat pendidikan awal di Sekolah Agama Maahad Hamidiah di Kajang, Selangor dan memulakan kerjaya penulisan lagunya pada tahun 1987 apabila dia menulis lagu hit Wings. Lagu Intanku Kesepian.

Bob juga menjadi pelakon popular, dan muncul dalam drama dan siri komedi seperti Pi Mai Pi Mai Tang Tu, 2+1 dan Tentang Bulan The Series, dan filem seperti Yes Tuan, Iskandar, Bomoh, Zoo, Jin Notti dan Sekali Lagi.

Beliau menyertai Parti Islam SeMalaysia (Pas) pada Februari 2011 dan terlibat secara aktif dalam kempen politiknya terutamanya semasa pilihan raya umum dan pilihan raya kecil.

Bob meninggalkan seorang balu Relawati Daud dan tujuh orang anak. Anak sulung mereka Mohamad Adam Hakim meninggal dunia akibat tumor otak pada 2018.

Beliau dan Relawati menguruskan kedai Laksa Kedah di kampung halaman mereka sejak sedekad lalu.

(Visited 84 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button