Ekonomi

Bintai Kinden meterai MoU teroka peluang di Asia Barat

Bintai Kinden Corporation Berhad (Bintai Kinden), pakar kejuruteraan perkhidmatan bangunan dan industri, mengumumkan bahawa sub-subsidiari syarikat, Johnson Medical International Sdn. Bhd. (JMI), telah menandatangani memorandum persefahaman (MoU) dengan Medical Renewable Care Company (MRC)  juga di bawah nama dagangannya Nouveta untuk meneroka kerjasama menyediakan penyelesaian dan perkhidmatan mekanikal dan kejuruteraan (M&E) kepada industri penjagaan kesihatan Arab Saudi dan pengembangan masa depan di Dubai, Emiriah Arab Bersatu (UAE).

JMI pakar dalam reka bentuk, pembuatan dan pemasangan peralatan sistem sokongan hospital yang direka khusus dan penyediaan perkhidmatan rumah jagaan. Nouveta, yang berpangkalan di Jeddah, Arab Saudi, menyediakan produk dan perkhidmatan berkaitan penjagaan kesihatan kepada doktor, hospital dan farmasi.

Pengarah Eksekutif Bintai Kinden, Azri Azerai berkata: “MoU ini memberi kami rangka kerja untuk meneroka dalam istilah yang lebih konkrit bagaimana JMI dan Nouveta boleh bekerjasama lebih jauh di Arab Saudi dan UAE serta memanfaatkan peluang yang boleh didapati di negara-negara ini.”

“Sebagai langkah pertama, kami ingin melantik Nouveta sebagai pengedar JMI di Arab Saudi dan kedua, kami akan mengkaji lebih lanjut mengenai daya maju komersial dalam menyediakan penyelesaian dan perkhidmatan M&E di Dubai dan seluruh UAE yang mungkin merangkumi pasaran yang lebih luas daripada hanya hospital dan farmasi. Kami berharap dapat memperluas lagi kerjasama dengan MRC.”

Pengurus Besar Nouveta, Ali Salem Alsubai, berkata: “Kami mengharapkan hubungan yang membuahkan hasil dengan JMI dan Bintai Kinden. Kami percaya ada peluang untuk kami memanfaatkan dan berkembang bersama.”


Bintai Kinden, yang mencatatkan keuntungan bersih RM0.91 juta pada suku tahunan berakhir 31 mac 2022 (Q4 2022) berbanding kerugian bersih RM6.59 juta dalam tempoh yang sama Q4 2021, juga baru-baru ini menjalin kerjasama dengan Marafie Industries Co untuk membekalkan bahan paip kepada minyak dan syarikat berkaitan gas di Arab Saudi serta mendapatkan beberapa siri projek daripada Petro Flanges & Fittings Sdn Bhd untuk membekalkan bahan paip. – SM

(Visited 36 times, 1 visits today)

Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button