Ekonomi

Bintai Kinden lantik Ku Chong Hong sebagai Pengarah Urusan

Bintai Kinden Corporation Berhad (Bintai Kinden), pakar perkhidmatan kejuruteraan mekanikal dan elektrikal  melantik Ku Chong Hong kepada Pengarah Urusan daripada Pengarah Eksekutif 18 Januari 2023.

Chong Hong dilantik ke Ahli Lembaga Pengarah sebagai Pengarah Eksekutif pada 24Februari 2022.

Beliau menyertai Bintai Kinden sebagai Akauntan Kumpulan pada Jun 2019 dan kemudiannya dilantik semula sebagai Ketua Kewangan dan Akaun pada 17 September 2019 dan kemudiannya Ketua Pegawai Kewangan pada 12 Oktober 2020. Beliau adalah ahli Jawatankuasa Pengurusan Eksekutif Syarikat. Selain daripada Bintai Kinden, beliau juga merupakan Pengarah Eksekutif Sarawak Consolidated Industries Berhad dan Pengarah Bebas Bukan Eksekutif Malaysia Genomics Resource Berhad.

Chong Hong bekerja untuk beberapa firma audit sebelum menyertai Grant Thornton Malaysia sebagai pengurus kanan audit pada tahun 2017. Beliau mempunyai pengalaman lebih lapan tahun sebagai juruaudit dengan pendedahan kepada audit dan jaminan serta penasihat perniagaan dalam spektrum industri yang luas seperti pembangunan hartanah, pembinaan, pembuatan, perdagangan, ternakan ayam, pertanian, akuakultur, penyedia perkhidmatan, perdagangan perisian dan hartanah. Beliau juga merupakan ahli Institut Akauntan Malaysia.

“Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada Lembaga Pengarah atas pelantikan ini. Saya teruja untuk Bintai dan akan melakukan yang terbaik untuk membawa Syarikat ke peringkat seterusnya. Syarikat akan terus memberi tumpuan kepada perniagaan teras kami dalam segmen kejuruteraan mekanikal &elektrikal dan berusaha untuk mendapatkan lebih banyak peluang dan projek berulang di Malaysia yang dapat menyumbang secara positif kepada pendapatan masa depan Kumpulan,” kata Chong Hong


Pengarah Eksekutif Bintai Kinden, Azri Azerai, berkata, “Lembaga Pengarah dan saya mengucapkan tahniah kepada beliau dan tidak sabar untuk bekerjasama dengan beliau. Pelantikan beliau mencerminkan perubahan kepada generasi muda yang menerajui operasi perniagaan. Pada nota yang lebih peribadi, mempunyai pasukan yang muda dan dinamik membolehkan Syarikat menyesuaikan diri dengan trend dalam dunia korporat dan teknologi sambil mengeluarkan penyelesaian yang berada di luar kotak.

“Sebagai bekas juruaudit Grant Thornton, kami mempunyai keyakinan bahawa dengan pengetahuan dan pengalaman industrinya, beliau akan dapat membimbing Bintai Kinden untuk mencapai kejayaan yang lebih besar. Keakraban beliau dengan operasi perniagaan juga akan sangat membantu kerana Syarikat memanfaatkan kekuatannya sebagai pakar perkhidmatan kejuruteraan M&E untuk berkembang di Malaysia dan rantau ini.”

.

(Visited 49 times, 1 visits today)

Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.
Back to top button