Ekonomi

Bintai Energy terima lesen dan kontrak baru

PETALING JAYA 5 Jan – Bintai Energy, telah dianugerahkan beberapa siri subkontrak oleh Petro Flanges & Fittings Sdn Bhd (PFF) yang melibatkan pembekalan paip keluli karbon keluli tahan karat gred tinggi, injap dan aksesori paip kepada pelbagai perniagaan minyak dan gas (O&G) bernilai RM4 juta.

Anak syarikat milik Bintai Kinden Corporation Berhad, pakar perkhidmatan kejuruteraan mekanikal dan elektrikal (M&E), turut menerima lesen yang diluluskan sebagai pengedar kabel instrumentasi dan kabel am berhubung dengan kuasa dan kawalan daripada Petronas Dagangan Berhad (Petronas Dagangan).

Lesen tersebut berkuat kuasa dari 11 Ogos 2022 hingga 10 Ogos 2025.

Menurut Bintai Energy, nilai subkontrak terkumpul yang dicagarkan melalui PFF di mana BESB adalah kenderaan tujuan khas yang dikenal pasti untuk pembekalan bahan kepada industri O&G kini berjumlah RM12.9 juta. PFF ialah pembekal paip, bebibir, kelengkapan, injap dan peralatan berkaitan O&G lain.


Pengarah Eksekutif Bintai Kindwn Azri Azerai berkata, penganugerahan terbaharu subkontrak kepada BESB adalah sebahagian daripada perkongsian dan jalinan yang kami usahakan untuk mengembangkan perniagaan berkaitan O&G syarikat.

“Ini termasuk mencari peluang dan perkongsian dengan syarikat yang berkongsi visi yang sama seperti Bintai Kinden, di Asia Tenggara. Kami kini berkembang ke Indonesia melalui rakan kongsi tempatan di negara ini. Kami juga gembira dengan pemberian lesen oleh Petronas Dagangan yang membolehkan kami membekalkan produk dan perkhidmatan kepada perniagaan O&G di Malaysia. Ini sudah tentu akan menjadi rangsangan kepada cabang O&G kami.” katanya di sini hari ini.

Bintai Kinden juga mengumumkan bahawa BESB bekerjasama dengan Puncak Logam Sdn Bhd (“PLSB”), yang perniagaan utamanya ialah perdagangan dan pemasaran barangan, untuk memastikan masa penghantaran produk yang lebih cepat kepada pelanggan melalui penyimpanan produknya, termasuk paip, kelengkapan, bebibir , gasket, bolt stud dan bahan struktur dan sebarang barangan lain di kemudahan PLSB sambil membolehkan PLSB mendapatkan sumber untuk pembeli di Malaysia untuk produk ini.

(Visited 58 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button