Luar Negara

Biden yakin menang pilihan raya presiden AS

Joe Biden yakin menang  pada pilihan raya Amerika Syarikat (AS) selepas menang di Wisconsin dan Michigan.

Dalam sidang akhbar hari ini melahirkan keyakinan itu ketika penyandang Donald Trump melaungkan ada penipuan dalam pengiraan undi.

Biden menyifatkan tindakan itu sebagai usaha lawannya yang putus asa dan mahu menjejaskan reputasi dan integriti pilihan raya.

Setakat ini CNN melaporkan Biden memperolehi 264 – hanya 6 dari 270 yang dia perlukan untuk masuk ke Rumah Putih.

Nevada, North Carolina, Georgia dan Pennsylvania semuanya masih jadi tanda tanya.

Biden mendahului di Nevada tetapi Trump mendahului di tiga yang lain.

Trump enggan menerima bahawa lawannya mungkin menang dengan adil dan menuduh penipuan pilihan raya.

Pada hari Rabu petang, kempennya menuntut kemenangan di Pennsylvania walaupun masih ada 15 peratus undi yang harus dikira dan walaupun para pegawai mempunyai masa sehingga Jumaat untuk melakukannya.

Dia telah menuntut penghitungan semula di Wisconsin dan mengajukan tuntutan di Michigan dan Pennsylvania untuk menghentikan penghitungan, dengan mendakwa orang-orangnya tidak diizinkan untuk mengawasi proses tersebut dan memastikan proses itu dilakukan dengan adil.

Biden pada sidang media pada hari Rabu, tidak terganggu oleh usaha terakhir Trump untuk merampasnya kembali. “Setelah sekian lama menghitung, sudah jelas bahawa kami memenangkan cukup banyak negeri untuk memenangkan jawatan presiden.

“Saya tidak di sini untuk menyatakan bahawa kami menang tetapi saya di sini untuk melaporkan bahawa apabila penghitungan selesai, kami yakin kami akan menjadi pemenang.

“Kami telah memenangi Wisconsin dengan 20,000 undi. Di Michigan, kami mendahului dengan lebih dari 35,000 undi dan semakin meningkat. Kami mempunyai margin yang jauh lebih besar daripada apa yang dimenangkan Michigan pada tahun 2016.”

(Visited 92 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button