Luar Negara

Biden: Tidak ada kedamaian sehingga hak Israel untuk wujud diiktiraf

Presiden Amerika Syarikat Joe Biden menegaskan tidak ada perubahan dalam komitmen Parti Demokratik terhadap negara Israel dan mengulangi sokongan parti itu untuk “penyelesaian dua negara antara Israel dan Palestin”.

Ketika ditanya mengenai kemungkinan meningkatnya penentangan dalam partinya terhadap sokongan berterusan terhadap Israel, Biden menjawab bahawa “Parti saya masih menyokong Israel. Mari kita lakukan: sehingga negara serantau mengatakan dengan tegas mereka mengakui hak Israel untuk wujud sebagai sebuah negara Yahudi yang bebas, tidak akan ada kedamaian. ”

“Tidak ada perubahan dalam komitmen saya terhadap keamanan Israel. Tidak ada pergeseran. Apa yang masih kita perlukan adalah penyelesaian dua negara. Ini satu-satunya jawapan,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam sidang media bersama dengan Presiden Korea Selatan Moon Jae-In.

“Saya menjelaskannya ketika saya berbicara dengan Presiden Palestin Mahmoud Abbas: Kami akan memastikan bahawa kami akan memberikan keselamatan di Tebing Barat. Kami memperbaharui komitmen keselamatan, dan juga komitmen ekonomi kepada masyarakat di Tebing Barat. ”

Biden turut memberikan komitmen untuk mengumpulkan “pakej utama” bersama dengan negara-negara lain yang berminat untuk membangunkan kembali Gaza tanpa membiarkan Hamas membangun kembali sistem senjata mereka.

“Saya juga menunjukkan kepada orang-orang Israel bahawa saya rasa sangat penting mereka menghentikan pertempuran antara kaum ini di Jerusalem secara ekstrem di kedua-dua belah pihak. Ini harus berakhir,” tambah Biden.-SM

(Visited 144 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button