Luar Negara

Biden susun rancangan pemberian vaksin kepada rakyat AS

PRESIDEN Amerika Syarikat (AS) yang dipilih, Joe Biden akan mengarahkan peningkatan pengeluaran jarum suntik dan bekalan lain untuk meningkatkan vaksinasi Covid-19 dan memperbaiki apa yang diputuskan oleh pentadbiran Trump yang dia sebut sebagai “kegagalan yang menyedihkan.”
Di bawah rancangan Biden, pekerja bantuan bencana persekutuan akan menubuhkan ribuan pusat vaksinasi, di mana doktor yang bersara akan memberikan suntikan kepada guru, pekerja kedai runcit, orang yang berumur lebih dari 65 tahun dan kumpulan lain yang tidak memenuhi syarat pada masa ini.
Demokrat akan meminta Undang-Undang Pengeluaran Pertahanan untuk meningkatkan pengeluaran peralatan yang diperlukan untuk mengedarkan vaksin, seperti botol kaca, jarum dan jarum suntik, menurut dokumen yang dikeluarkan oleh pasukan peralihannya.
Dia juga akan menggunakan undang-undang untuk mendukung penyejukan dan penyimpanan vaksin.
Biden mengatakan bahawa pasukannya telah mengenal pasti syarikat yang siap untuk diaktifkan di bawah undang-undang, yang membolehkan presiden memerintahkan perniagaan menghasilkan barang yang diperlukan untuk pertahanan negara.
Negeri-negeri yang menggunakan Pengawal Nasional mereka dalam usaha itu akan dibayar kembali oleh kerajaan persekutuan, kata pasukan peralihan.
Coronavirus telah membunuh lebih dari 390,000 orang di Amerika Syarikat, dan seorang penasihat utama Biden mengatakan pada hari Jumaat jumlah kematian dapat mencapai 500,000 pada bulan Februari.
Biden telah berjanji untuk melakukan yang lebih baik daripada Presiden Donald Trump untuk mengekang virus dan mendapatkan 100 juta suntikan untuk rakyat AS pada 100 hari pertama dia di pejabat.
“Ini adalah waktu untuk menetapkan tujuan besar dan mencapainya dengan keberanian dan keyakinan kerana kesihatan negara benar-benar dipertaruhkan,” kata Biden, yang mengambil alih tugas sebagai Presiden AS pada hari Rabu.
(Visited 38 times, 1 visits today)

Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button