Luar Negara

Biden ampun semua pesalah pemilikan ganja

WASHINGTON – Presiden Amerika Syarikat, Joe Biden memberi pengampunan beribu-ribu orang yang disabitkan kesalahan memiliki ganja di bawah undang-undang persekutuan dan berkata pentadbirannya akan menyemak sama ada ganja masih harus berada dalam kategori undang-undang yang sama seperti dadah seperti heroin dan LSD.

Pengampunan itu akan membersihkan setiap orang yang disabitkan atas tuduhan persekutuan daripada pemilikan ganja sejak ia menjadi jenayah pada 1970-an. Pegawai berkata data penuh tidak tersedia tetapi menyatakan bahawa kira-kira 6,500 orang telah disabitkan dengan pemilikan ganja antara 1992 dan 2021, tidak termasuk penduduk tetap yang sah. Pengampunan juga akan memberi kesan kepada orang yang disabitkan kesalahan di bawah undang-undang dadah Daerah Columbia; pegawai menganggarkan jumlah itu mencecah ribuan.

Pengampunan tidak akan dikenakan kepada orang yang disabitkan kesalahan menjual atau mengedar ganja. Dan pegawai berkata tiada orang kini menjalani hukuman di penjara persekutuan semata-mata kerana memiliki ganja. Tetapi langkah itu akan membantu menghapuskan halangan bagi orang yang cuba mendapatkan pekerjaan, mencari kediaman, memohon ke kolej atau mendapatkan faedah persekutuan.

Biden menggesa gabenor untuk mengikut langkah itu bagi mereka yang disabitkan dengan tuduhan pemilikan mudah negeri, yang jauh melebihi mereka yang didakwa di bawah undang-undang persekutuan.

Namun, tindakan presiden – yang berlaku kira-kira sebulan sebelum pilihan raya pertengahan penggal dan boleh membantu memberi sokongan kepada penyokong Demokrat – mewakili perubahan asas dalam tindak balas Amerika terhadap dadah yang telah menjadi pusat pertembungan antara budaya dan kepolisan selama lebih daripada setengah -abad.


“Menghantar orang ke penjara kerana memiliki ganja telah mengorbankan terlalu banyak nyawa – kerana kelakuan yang sah di banyak negeri,” kata Biden di Twitter pada hari Khamis. “Itu sebelum anda menangani perbezaan perkauman yang jelas di sekitar pendakwaan dan sabitan. Hari ini, kita mula membetulkan kesilapan ini.”

Dalam video, dia menambah: “Walaupun orang kulit putih dan kulit hitam dan coklat menggunakan ganja pada kadar yang sama, orang kulit hitam dan coklat ditangkap, didakwa dan disabitkan pada kadar yang tidak seimbang.”

Biden tidak lagi menyeru untuk penyahkriminalisasian sepenuhnya ganja, yang merupakan sesuatu yang Kongres perlu lakukan. Tetapi dia berkata di Twitter bahawa kerajaan persekutuan masih memerlukan “had penting ke atas pemerdagangan, pemasaran dan penjualan ganja bawah umur.”

(Visited 70 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button