MahkamahNasional

Bicara kes Zahid Hamidi esok ditangguh

PERBICARAAN kes Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi yang berdepan 47 pertuduhan membabitkan dana Yayasan Akalbudi yang dijadualkan esok di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur ditangguhkan sehingga 24 Ogos ini selepas pejabat seorang daripada peguamnya terdedah dengan jangkitan Covid-19.

Peguam Hamidi Mohd Noh yang mewakili bekas Timbalan Perdana Menteri itu berkata, penangguhan itu berikutan beberapa staf di pejabatnya disahkan positif Covid-19.

“Saya membuat permohonan itu kepada mahkamah pada 2 Ogos lalu kerana kesukaran untuk mengakses dokumen-dokumen perbicaraan yang kini berada di pejabat. Mahkamah membenarkan penangguhan itu.

“Pejabat terpaksa ditutup sementara waktu berikutan penularan jangkitan Covid-19 dalam kalangan staf di firma saya,” katanya.

Timbalan Pendakwa Raya Datuk Raja Rozela Raja Toran, yang mengetuai pasukan pendakwaan mengesahkan penangguhan itu.


Hakim Collin Lawrence Sequerah sebelum ini menetapkan enam hari mulai esok untuk mendengar hujah kedua-dua pihak setelah pendakwaan menutup kes Ahmad Zahid pada 19 Mac selepas memanggil 99 saksi.

Ahmad Zahid, 68, berdepan 12 pertuduhan pecah amanah, lapan pertuduhan rasuah dan 27 pertuduhan pengubahan wang haram membabitkan wang berjumlah puluhan juta ringgit milik Yayasan Akalbudi. – BERNAMA

(Visited 425 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button