Politik

Bersedia hadapi pilihan raya umum – Shafie

PIHAK pembangkang perlu bersedia untuk menghadapi pilihan raya umum yang mungkin tidak lama lagi, kata Ketua Menteri Sabah. Datuk Seri Mohd Shafie Apdal.

Katanya, beliau percaya pilihan raya umum itu tidak lama lagi ekoran ketidaktentuan politik masa kini.

Katanya, pengguguran dan pelantikan Yang Dipertua Dewan Rakyat boleh dijadikan contoh di mana pihak kerajaan hanya mendapat 111 undi untuk menyokong dengan 109 menentang.

Disebabkan sokongan yang tipis itu katanya, perdana menteri mungkin akan membubarkan Parlimen.

“Kita harus menyedarinya, daripada keputusan semalam juga, dan tekanan yang datang (terhadap Muhyiddin), apa sahaja boleh berlaku.

“Kamu dapat membayangkan 109 undi (menentangnya) di parlimen, dan pembentangan belanjawan untuk tahun depan akan dibuat dalam masa beberapa bulan.

“Maksud saya, jika kamu tidak mendapat majoriti, ini akan menjadi kedudukan yang sangat janggal bagi parti yang memerintah.

“Bahkan sekarang orang boleh menyoal mereka, bahawa mereka bahkan tidak memiliki majoriti mudah,” katanya kepada media di Parlimen.

Oleh itu, kata Mohd Shafie, sudah sewajarnya dan jika berdasarkan prinsip adalah lebih elok bubarkan Parlimen daripada memerintah tanpa mempunyai sokongan majoriti.

Malah beliau turut menyokong idea membubarkan Parlimen bagi mengadakan pilihan raya umum untuk menyelesaikan kekurangan majoriti yang jelas kepada mana-mana pihak di Dewan Rakyat.

Katanya, dengan keadaan Parlimen yang tergantung tanpa ada pihak yang memiliki sokongan majoriti akan meletakkan negara dalam keadaan tidak menentu terutama ketika rakyat perlukan sesuatu yang jelas untuk menyatukan mereka dan membantu memulihkan ekonomi.

Situasi itu juga katanya, tidak baik untuk pembangkang membentuk kerajaan dengan majoriti satu angka,

Katanya, itu akan menjadikan mereka mangsa tebusan.

“Saya percaya bahawa rakyat juga sudah muak dengan ahli politik sekarang.

“Sekiranya kamu bertanya kepada saya, mari kita adakan pilihan raya. Bagi saya, saya tidak mahu perkara ini dipersalahkan kepada kami,” katanya.

Mohd Shafie turut mendakwa Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin pernah menawarkan beliau untuk menyertai kabinet Perikatan Nasional sebagai timbalan perdana menteri.

“Cuba anda tanya kepada beliau (Muhyiddin) ,” katanya dengan nada berseloroh ketika ditanya adakah beliau pernah ditawarkan ke jawatan itu. – SM

 

(Visited 135 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button