Politik

Beri mandat kepada rakyat untuk elak elit politik ‘mencari faedah’

APABILA ketidaktentuan politik berlaku cara terbaik adalah dengan menyerahkan semula kuasa penentuan kepada rakyat untuk memutuskan pihak yang patut menerima mandat yang baru.

Ketua UMNO Bahagian Johor Bharu Tan Sri Shahrir Abdul Samad berkata, keadaan yang tidak menentu hanya akan memberi peluang kepada elit politik untuk mencari faedah.

“Kalau berlengah pihak elit politik dan konco kayaraya mereka akan berusaha mencari faedah dari keadaan tidak ketentuan itu.

“Kerajaan Tan Sri Muhyiddin adalah kerana ketidaktentuan politik PH sehingga berlaku perpecahan dalam PPBM dan PKR,” kata Shahrir.

Menurutnya, penyertaan BN, PAS dan GPS dalam Perikatan Nasional hanya membantu untuk menstabilkan keadaan supaya negara boleh berdepan dengan wabak pandemik Covid-19 secara berkesan.


Shahrir berkata, walaupun terdapat dakwaan kononnya penyertaan BN hanya mencari peluang untuk dimanfaatkan pemimpin-pemimpin yang sedang didakwa namun tidak berlaku campurtangan terhadap kes yang dihadapi mereka.

“Bukan macam Lim Guan Eng. Kes Reza Aziz pun bermula dengan persetujuan Tommy Thomas dan tindakan Gopal Sri Ram.

“Musa Aman pula mendapat munafaat dari sokongan secara affidavit Tan Sri Gani Patail, bekas Peguam Negara yang digugurkan jawatan semasa Datuk Seri Najib menjadi PM dan bekas pegawai-pegawai tertinggi SPRM.

“Bukan macam Tun Dr. Mahathir dan Lim Guan Eng, kedua-dua kes Reza Aziz dan Musa Aman tidak melibatkan Muhyiddin atau Ahmad Zahid apalagi Najib,” kata Shahrir.

Menurut Shahrir keadaan ketika ini turut dikelirukan dengan persoalan antara Dr. Mahathir dan Presiden PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim siapa yang lebih layak untuk menjadi perdana menteri.

“112 ahli Dewan Rakyat! Berbanding pengundi yang berjuta. Kalau beralih dua tiga ahli Dewan Rakyat kerajan boleh berubah!

“Apa pula kesan pengaruh dari berbagai jenis pujukan. Semuanya membuat keadaan tidak menentu.
Maka, lebih baik kalau dikembalikan balik kuasa kepada rakyat untuk menentukan kerajaan baru mereka.
Barulah Tun Dr. Mahathir dan penyokongnya terhenti meroyan mereka,” kata Shahrir.

Jelasnya dengan mandat baru negara dan rakyat boleh bergerak ke hadapan dengan sebuah kerajaan yang mampu mengurus ekonomi negara dan ekonomi rakyat.-SM

(Visited 94 times, 1 visits today)

Show More

KHAIRULANUAR YAHAYA

Khairulanuar mempunyai pengalaman sebagai wartawan di Karangkraf, Bernama TV dan terakhir di Utusan Malaysia. Pernah membuat liputan kemanusiaan di Gaza, Pakistan, Jepun, Somalia, Lubnan dan Syria. 'Kehilangan' jurukamera, Noramfaizul ketika sama-sama bertugas di Somalia sesuatu yang tidak pernah beliau lupakan.

Related Articles

Back to top button