Nasional

Belanjawan boleh bankrapkan negara – Dr. Mahathir

Bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Dr. Mahathir Mohamad bimbang kerajaan perlu meminjam untuk melaksanakan belanjawan yang dibentangkan Jumaat lalu.

Jika itu berlaku, dianggarkan dapat meningkatkan hutang kerajaan kepada RM1.3 trilion.

“Itu banyak wang. Sekiranya negara gagal membayar pinjaman, kita mungkin muflis,” katanya dalam tulisan blognya hari ini.

Menurut beliau, belanjawan tersebut adalah yang terbesar iaitu kerajaan membelanjakan RM322.5 bilion.

“Saya bukan pemodal. Tokoh-tokoh besar ini sangat membingungkan. Nampaknya Kerajaan akan memasukkan wang ke dalam saku semua orang, kaya dan miskin, bekerja dan menganggur.


“Soalan yang ingin saya ajukan adalah dari mana wang itu akan datang. Defisit tersebut dikatakan sekitar RM85 bilion. Ia lebih besar daripada anggaran pembangunan RM69 bilion.

“Kita tahu bahawa wabak COVID-19 telah memberi kesan buruk kepada ekonomi. Walaupun industri sarung tangan telah berjalan dengan baik tetapi Petronas dan Pelancongan, dua penyumbang terbesar pendapatan Kerajaan, telah menghasilkan prestasi yang sangat buruk.

“Semua industri lain mengalami teruk. Saya rasa pendapatan dan cukai korporat tidak akan sama dengan 2/3 daripada angka biasa pada waktu biasa,” katanya.

Sehubungan itu, Dr. Mahathir mencadangkan agar kos pengurusan dan pembangunan dipotong.

Dalam 15 tahun kebelakangan, kata beliau, gaji dinaikkan dengan kadar yang sangat tinggi – sebanyak 25% setiap kali.

Menteri dan anggota parlimen, katanya, telah diberi banyak elaun hingga ramai yang berminat untuk menjadi anggota Parlimen dan Menteri.

“Saya mesti mengaku takut. Ini adalah anggaran besar tetapi bolehkah kita mengumpulkan wang untuk membiayai. Hutang kerajaan akan menjadi RM1.3 trilion. Bagaimana kita membayar,” kata beliau.

Oleh itu, beliau berharap belanjawan dapat diubah agar menjadi lebih realistik. Maka kita boleh menyokongnya. Kita tidak perlu disuap atas sokongan kita. Kami tidak mahu menimbulkan krisis.

“Datuk Seri Shafie Apdal telah mencadangkan agar Menteri harus memotong gaji mereka sebanyak 30%. Itu adalah tokoh besar. Saya rasa orang yang mendapat gaji tinggi di sektor Kerajaan atau swasta harus melepaskan 10% daripada gaji mereka. Ia adalah pengorbanan tetapi saya rasa tidak akan merugikan mereka sekiranya ada titik pemotongan yang munasabah,” katanya.

Wang itu jelas beliau digunakan untuk menyediakan makanan kepada penganggur dan mereka yang tidak mempunyai pendapatan.

(Visited 363 times, 1 visits today)

Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button