Politik

Bekas KP Jasa pun bantah

Datuk Puad Zarkashi, ketua pengarah terakhir (D-G) untuk Jabatan Hal Ehwal Khas (Jasa) sebelum dibubarkan, telah menolak peruntukan pemerintah untuk menyusun kembali unit tersebut sebagai pemborosan pada saat negara sedang memerangi Covid-19.

Walaupun dia bersetuju dengan idea untuk mewujudkan semula unit propaganda era Barisan Nasional, dia mengatakan bahawa menghabiskan banyak untuk melakukannya sekarang akan menjadi tuli dari pihak pemerintah.

“Peruntukan RM85.5 juta untuk Jasa membuktikan bahawa Belanjawan 2021 tidak sensitif terhadap” keutamaan “ketika negara itu dilanda gelombang ketiga jangkitan Covid-19.

“Menghidupkan kembali Jasa memang sesuai tetapi memberikan peruntukan empat kali ganda pada masa Covid-19 sangat tidak wajar,” katanya kepada Malay Mail ketika dihubungi.

Peruntukan itu akan membuka pemerintahan Perikatan Nasional (PN) terhadap tuduhan mengabaikan nasihat Yang di-Pertuan Agong untuk mengutamakan kebajikan dan kepentingan awam, tambahnya.


Sementara dia mengatakan bahawa dia masih mempercayai idea Jasa, anggota majlis tertinggi Umno itu juga mendakwa bahawa ia boleh menjadi alat untuk Parti Pribumi Bersatu Malaysia Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin untuk memperkuat jaringan akar umbi yang ketinggalan dari sekutu.

Mengulas mengenai desas-desus bahawa ADUN Seberang Jaya Dr Afif Bahardin akan dijadikan D-G dari Jasa yang dibentuk semula, Puad menyatakan bahawa yang pertama dikaitkan dengan apa yang disebut “Kartel” PKR Menteri Kanan Datuk Seri Azmin Ali.

Puad juga memerhatikan bahawa menteri komunikasi dan multimedia adalah Datuk Saifuddin Abdullah, bekas pemimpin PKR yang lain yang bersekutu dengan Azmin.

Mengembalikan peruntukan RM85 juta, Puad menegaskan bahawa Jasa tidak pernah memerlukan begitu banyak wang untuk menjadi berkesan sebelum ini.

Puad mengatakan bahawa peruntukan dan rancangan untuk memasang pegawai Jasa hingga ke tingkat daerah mengundang kecurigaan bahawa unit itu dapat digunakan untuk tujuan politik menjelang pilihan raya umum ke-15.

“Jadi mengapa memperuntukkan RM85.5 juta? Jasa tidak memerlukan peruntukan sedemikian kecuali ada tujuan lain. Yang penting ialah keberkesanan.

“PM harus menjawab secara terperinci di Parlimen,” katanya.

Semasa membentangkan Belanjawan 2021 pada hari Jumaat, Menteri Kewangan Datuk Seri Tengku Zafrul Abdul Aziz mengumumkan bahawa sejumlah RM85.5 juta akan digunakan untuk memulakan semula Jasa yang dibongkar.

Usul kontroversi itu mendorong Kementerian Komunikasi dan Multimedia untuk mempertahankan rancangan itu semalam dengan mengemukakan Jasa yang diperlukan untuk mengatasi salah maklumat Covid-19 dan berita palsu lain.

Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) kini melaksanakan peranan ini.

Kementerian juga membenarkan peruntukan RM85.5 juta yang diperlukan untuk menempatkan semula unit ini dengan kakitangan yang berkelayakan.

Jasa dibubarkan setelah Pakatan Harapan memulakan usaha berjimat cermat berikutan kemenangan pilihan raya umumnya pada 2018.

Dalam Belanjawan 2018 – yang terakhir sebelum dibubarkan – Jasa diperuntukkan RM30 juta untuk semua aktivitinya.

(Visited 230 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button