Nasional

Bekas Imam Masjidil Haram Makkah di penjara 10 tahun

Mahkamah Rayuan Kerajaan Arab Saudi telah menjatuhkan hukuman penjara sepuluh tahun kepada bekas imam dan pendakwah terkemuka di Masjidil Haram di Makkah Sheikh Saleh Al Talib.

Pada Isnin, 22 Ogos, Pertubuhan untuk Demokrasi di Dunia Arab “DAWN” berkata melalui akaunnya di Twitter, “Mahkamah Rayuan Jenayah Khusus di Riyadh, menjatuhkan hukuman penjara sepuluh tahun kepada Imam Masjidil Haram di Makkah, Sheikh Saleh al Talib selepas membatalkan keputusan pembebasan sebelum ini terhadapnya.”

Bagi pihaknya, akaun Prisoners of Conscience, yang pakar dalam melaporkan berita tahanan Saudi, mengesahkan kesahihan berita itu, dengan berkata, “Kami telah disahkan bahawa Mahkamah Rayuan telah membatalkan keputusan pembebasan yang dikeluarkan terhadap imam Masjidil Haram di Makkah, Syeikh Saleh Al Talib, dan menjatuhkan hukuman penjara sepuluh tahun terhadapnya.”

Pihak berkuasa Saudi telah menangkap imam Masjidil Haram, Saleh Al Talib, pada Ogos 2018, sebagai sebahagian daripada kempen penangkapan yang menyasarkan sejumlah pendakwah dan tokoh terkemuka di Kerajaan.

Tetapi tiada penjelasan rasmi dikeluarkan atas sebab penahanannya.


Penahanan imam itu berlaku selepas dia dilaporkan menyampaikan khutbah yang mengkritik perhimpunan awam yang bercampur-campur.

Dia mengutuk konsert dan acara yang menyimpang daripada norma agama dan budaya negara.

Talib mempunyai pengikut global, dengan ribuan orang menonton khutbahnya dan bacaan al-Quran di YouTube.

Syeikh Saleh Al-Talib dilahirkan pada 23 Januari 1974, dan keluarganya kembali ke Huwtat Bani Taimi, dari Hawtat Bani Tamim, iaitu sebuah keluarga purba di Semenanjung Arab yang terkenal dengan kecemerlangannya dalam sains, kehakiman, sains Syariah dan al-Quran.

Syeikh Al-Talib telah bekerja selama tiga tahun sebagai hakim di mahkamah tinggi di Riyadh, serta di mahkamah muhafazah lain, dan menjadi hakim di Mahkamah Agung di Makkah Al-Mukarramah sehingga penangkapannya empat tahun lalu.

Mohammed bin Salman, juga dikenali sebagai MBS, menjadi putera mahkota Saudi pada Jun 2017, berpuluh-puluh imam, aktivis hak wanita dan ahli keluarga diraja yang memerintah telah ditahan.

Antara yang ditahan ialah pendakwah Islam terkemuka Salman al-Awdah, Awad al-Qarni, Farhan al-Malki, Mostafa Hassan dan Safar al-Hawali.

Begitu juga, Ogos ini, mahkamah rayuan Arab Saudi menjatuhkan hukuman terhadap warga Saudi Salma Al-Shehab daripada 6 tahun penjara kepada 34 tahun, diikuti dengan larangan perjalanan selama 34 tahun.

(Visited 3,640 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button