Nasional

Bekalan air: Hampir 22 peratus kawasan sudah pulih

SEHINGGA pukul 9.30 malam tadi baharu 21.75 peratus atau 281 daripada 1,292 kawasan  yang mengalami  gangguan air tidak berjadual di tujuh wilayah di Lembah Klang telah pulih sepenuhnya.

Sementara itu, pemulihan bekalan ke 1,011 kawasan sedang dalam proses.

Ketua Komunikasi Korporat Air Selangor Sdn. Bhd. (Air Selangor), Elina Baseri berkata, Kuala Selangor mencatatkan tahap penyambungan semula bekalan air tertinggi pada 97.1 peratus diikuti oleh Hulu Selangor (35.29 peratus), Petaling (10.20 peratus) dan Gombak (0.36 peratus).

Tiga wilayah lain, Kuala Lumpur, Klang / Shah Alam dan Kuala Langat masih belum pulih.

“Usaha untuk menstabilkan sistem pengedaran bekalan air sedang dilakukan untuk mempercepat penyambungan semula bekalan air ke daerah-daerah yang masih terjejas,” katanya dalam kenyataan malam ini.


Elina berkata, Air Selangor juga meminta kerjasama pelanggan yang telah mendapat bekalan untuk menggunakan air secara berhemah untuk memastikan proses pemulihan ke kawasan lain yang terjejas berjalan lancar dan mengikut rancangan pemulihan.

Beliau berkata Air Selangor memberi jaminan bahawa kualiti air yang dibekalkan kepada pengguna adalah selamat dan memenuhi standard Kementerian Kesihatan.

Air Selangor juga merakamkan penghargaannya atas sokongan dan bantuan lori kapal tangki dari pengusaha air negeri serta agensi lain dalam membantu mengedarkan air kepada pengguna yang terjejas antaranya, Syarikat Air Negeri Sembilan Sdn Bhd (SAINS), Syarikat Air Melaka Berhad (SAMB ), Syarikat Air Darul Aman Sdn Bhd (SADA) dan Pengurusan Air Pahang Berhad (PAIP). – SM

(Visited 14 times, 1 visits today)

Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button