Nasional

Bekalan air di 948 kawasan pulih sepenuhnya

BEKALAN air ke  948 kawasan pulih sepenuhnya sehingga pukul 6.30 pagi ini, manakala 344 kawasan masih lagi dalam proses pemulihan.

Hulu Selangor mencatat penyambungan bekalan air tertinggi setakat ini pada 94%, diikuti oleh Kuala Selangor (93.5%), Petaling (57%), Kuala Langat (50%), Kuala Lumpur (41%), Klang dan Shah Alam (24% ) dan Gombak (11%).

Perkara itu dinyatakan oleh ketua komunikasi korporat Air Selangor Sdn Bhd, Elina Baseri dalam satu kenyataan.

“Air Selangor berharap pengguna yang mendapat bekalan air akan menggunakannya secara berhemah untuk memastikan proses pemulihan kawasan yang terjejas berjalan lancar dan sesuai dengan jadual,” katanya.


Air Selangor akan mengemas kini status bekalan air terkini dari semasa ke semasa melalui Twitter, Facebook, Instagram dan laman web agensi.

Pencemaran di Sungai Gong pada hari Khamis menyebabkan penghentian operasi empat loji rawatan air – Sungai Selangor Fasa 1,2, 3 dan Rantau Panjang.

Ini menyebabkan pemotongan air di beberapa bahagian di Lembah Klang yang menyebabkan 1.2 juta pemegang akaun atau kira-kira lima juta pengguna terjejas.

Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia meminta penguatkuasaan undang-undang yang lebih berkesan, termasuk hukuman yang lebih berat bagi pesalah yang terlibat dalam pencemaran sumber air.

“Insiden pencemaran air yang berulang menunjukkan bahawa jurang besar dalam undang-undang ini masih belum dapat diatasi,” katanya dalam satu pernyataan.

Di Alor Setar, Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Zuraida Kamaruddin mengatakan bahawa pindaan Akta Kerajaan Tempatan akan memberi kuasa kepada pihak berkuasa tempatan untuk mengenakan tindakan yang lebih ketat terhadap kilang yang bertanggungjawab menyebabkan pencemaran.

Pada masa ini, dia mengatakan penguatkuasaan terhadap mereka yang didapati melakukan kesalahan tersebut berada di bawah bidang kuasa Kementerian Alam Sekitar dan Air melalui Departemen Alam Sekitar.

“Kementerian Perumahan dan Pemerintah Daerah bertanggung jawab untuk mengeluarkan izin operasi, sesuai dengan bidang kuasa pemerintah daerah.

“Kami mengetahui celah undang-undang. Oleh itu, (pindaan) akan memperluas kekuatan dewan daerah dalam menjatuhkan tindakan tegas terhadap pesalah,” katanya pada sidang media semalam. – SM

(Visited 79 times, 1 visits today)

Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button