Uncategorized

Beberapa kejadian anti-Yahudi dilaporkan di AS

SEKURANG-kurangnya empat kes serangan terhadap orang-orang Yahudi telah dilaporkan di Amerika Syarikat sejak hari Khamis lalu sebagai kesinambungan dari apa yang ditakuti banyak orang sebagai salah satu peristiwa terburuk anti-Israel di negara tersebut.

Pada hari Sabtu, enam lelaki menyerang dan memukul dua remaja Yahudi di Brooklyn di 18th Avenue dan Ocean Parkway, lapor VINnews.

Laman berita itu menemubual Mitchel Schwartz, bapa salah seorang remaja. Salah seorang lelaki itu memberitahu remaja itu “bebaskan Palestin” dan membuat rujukan tambahan terhadap Israel, kata laporan itu.

Seorang pemandu Uber beragama Islam yang berada di tempat kejadian dan menyaksikan kejadian itu mengarahkan remaja terbabit segera masuk ke dalam keretanya dan membawa mereka ke tempat selamat, laporan berita berkanaan.

Seorang pemain bola sepak profesional beragama Yahudi berusia 20 tahun, Luca Lewis yang bermain untuk New York Red Bulls, mengatakan bahawa dia diancam oleh lelaki yang memegang pisau dan bertanya apakah dia orang Yahudi, dan akan membunuhnya jika dia menjawab ya.


Kejadian itu berlaku di New York, tulisnya di Instagram. Sekumpulan lelaki melintasinya dan seorang rakannya di jalan ketika salah seorang lelaki bertanya kepada Lewis apakah dia Yahudi, menurut Lewis.

“Saya berhenti sejenak dalam kebingungan dan memikirkannya, kemudian saya melihat mereka menarik pisau,” tulis Lewis dalam catatannya. “Saya jelas mengatakan tidak. Lelaki itu memandang saya dengan rasa jijik di matanya dan berkata ‘Bagus’. ”

Ini membuat Lewis marah dan dia bertanya apa yang akan terjadi sekiranya dia Yahudi, tulisnya. “‘Saya akan membunuh anda’,” kata Lewis memetik jawapan lelaki itu.

Awal minggu lalu, penyerang pro-Palestin melemparkan botol ke arah restoran sushi di Los Angeles.

Di daerah Jewish Diamond di New York, penunjuk perasaan anti-Israel melemparkan bunga api dari sebuah kereta di tengah-tengah pertengkaran jalanan yang ganas.

Di Hallandale Beach, Florida, seorang lelaki meletakkan beg berisi najis manusia di luar rumah ibadat Yahudi WSVN melaporkan. Polis sedang menyiasat kes tersebut.

Laporan itu tidak memberikan maklumat yang mengaitkan kejadian itu dengan Israel. Pada 14 Mei seorang lelaki Yahudi di Pantai Hallandale melaporkan dia dilempar batu ketika dia berjalan pulang dari rumah ibadat.

Di Tucson, Arizona individu yang tidak dikenali melontarkan objek besar melalui pintu kaca rumah ibadat, Congregation Chaverim pada Selasa malam atau pagi Rabu, lapor AZcentral. Polis juga sedang menyiasat kejadian itu.

Pada Jumaat lalu, Israel dan Hamas di Gaza sepakat untuk mengadakan gencatan senjata selepas 11 hari saling bertukar serangan.

Keganasan Israel terhadap penduduk Palestin di Gaza telah telah mencetuskan tunjuk perasaan besar-besaran terhadap Israel dan peningkatan insiden anti-Israel di Eropah, Amerika Syarikat dan di negara-negara lain.-SM

(Visited 465 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button