Ekonomi

Bawa balik GST, bantu mereka yang dilanda pandemik – Najib

PETALING JAYA: Mengembalikan cukai barangan dan perkhidmatan (GST) akan menjadi salah satu cara membantu mereka yang mengalami masalah kewangan akibat wabak itu, kata Najib Razak hari ini.

Di Facebook, bekas perdana menteri itu memetik contoh negara yang menaikkan kadar cukai penggunaan mereka semasa krisis kesihatan.

Beliau merujuk kepada bagaimana Singapura, Indonesia, Bahrain dan Arab Saudi menaikkan kadar GST atau cukai nilai tambah (VAT) mereka, ia telah membantu kerajaan mereka menyediakan bantuan kewangan yang lebih besar kepada rakyat.

“Pandemik menjejaskan pelbagai sektor ekonomi secara berbeza, dengan beberapa menunjukkan pertumbuhan yang lebih baik daripada yang lain.

“Justeru, wang yang dikumpul berikutan kenaikan GST bagi sektor yang menunjukkan prestasi lebih baik kemudiannya boleh diagihkan terus kepada orang ramai yang paling bergelut,” katanya.


Najib berkata pada peringkat individu, mereka yang pendapatannya tidak terjejas akibat wabak itu juga berbelanja lebih, jadi mereka akan membayar lebih cukai berdasarkan GST yang dikenakan.

Menurutnya, sektor eksport, pertanian dan produk penjagaan kesihatan telah mendapat manfaat daripada krisis kesihatan dan menunjukkan pertumbuhan yang lebih besar berbanding zaman pra-pandemi, dan mereka yang bekerja dalam sektor ini mampu menaikkan GST.

Terdapat gesaan daripada ahli ekonomi dan ahli politik tertentu untuk memperkenalkan semula GST di tengah-tengah kebimbangan bahawa nisbah hutang kepada KDNK Malaysia akan meningkat, tanpa aliran masuk yang stabil dan aliran keluar perbelanjaan kerajaan yang tinggi.

Bagaimanapun, menteri kewangan Tengku Zafrul Aziz berkata tahun lepas Putrajaya tidak akan memperkenalkan sebarang skim cukai baharu buat masa ini walaupun sedang mencari jalan untuk meluaskan hasil selepas wabak.

GST 6% telah diperkenalkan pada 2015 tetapi telah dimansuhkan oleh bekas kerajaan Pakatan Harapan dan digantikan dengan sistem cukai jualan dan perkhidmatan (SST) semasa pada 2018.

 

(Visited 55 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button