Ekonomi

Bank Negara Malaysia berkemungkinan akan mengekalkan OPR pada 3% – OctaFX

BANK Negara Malaysia (BNM) dijangka mengekalkan kadar dasar semalamam (OPR) pada tiga peratus demikina menurut analisis oleh OxtaFX.

Ini berikutan Jawantankuasa Dasar Monetari (MPC) Bank Negara Malaysia (BNM) akan bermesyuarat pada 6-7 September untuk menentukan dasar monetari.

Menurut laporan BNM tentang Perkembangan Kewangan dan Monetari pada Julai 2023, inflasi keseluruhan di Malaysia terus merosot, kepada 2% pada Julai. Penurunan ini disebabkan oleh inflasi teras semakin rendah, dikaitkan terutamanya oleh inflasi yang lebih rendah untuk makanan di luar rumah dan perkhidmatan budi bicara.

Laporan terkini BNM juga menjangkakan ekonomi Malaysia akan berkembang ke arah hujung bawah julat 4% hingga 5% pada 2023, didorong terutamanya oleh permintaan domestik.

Perkembangan pasaran kewangan domestik dipengaruhi terutamanya oleh jangkaan di mana kitaran pengetatan monetari Rizab Persekutuan A. S. hampir berakhir. Oleh itu, ringgit menambah nilai sebanyak 3.1% berbanding dolar A. S. pada Julai. Walau bagaimanapun, perkembangan ini diimbangi pada Ogos, dan pada masa ini, USDMYR sedang menguji ketinggian dua bulan 4.6300–4.7000.

BNM tidak boleh mengabaikan penurunan inflasi kata Kar Yong Ang, penganalisis pasaran kewangan OctaFX.

‘Dengan perkembangan ekonomi Malaysia yang stabil dan kemungkinan jeda dalam kenaikan kadar utama Rizab Persekutuan A. S., Kadar Dasar Semalaman (OPR) tidak mungkin dinaikkan pada mesyuarat akan datangtambah beliau.

Memandangkan tahap semasa OPR, dasar pasaran dijangka menampung dan menyokong ekonomi. Tindakan ini bertujuan menyokong pasaran modal dan menstabilkan kadar pertukaran USDMYR, yang dijangka menunjukkan trend lebih rendah (dan ringgit menambah nilai) dengan julat sasaran 4.5000–4.5500. – SM

(Visited 148 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button