Alam Sekitar

Banjir Baling: Tiga sekeluarga hilang selepas rumah mereka dihanyutkan arus deras

“MEREKA tidak mempunyai sebarang peluang untuk menyelamatkan diri. Arus terlalu deras, menghanyutkan segala yang dilalui.”

Itu kata-kata Sopian Mohd Aziz, 53, penduduk Kampung Iboi di Kupang – pusat banjir besar yang dicetuskan oleh fenomena tiang air semalam.

Beliau merujuk kepada nasib tiga sekeluarga yang hanyut selepas rumah mereka yang terletak beberapa ratus meter dari tebing Sungai Kupang dinaiki air.

Mangsa dikenali sebagai Salmah Mat Akib, 53, anaknya Mohd Khairul Ikhwan, 14, dan menantunya Nurul Hanis Abu Hassan, 23.

“Kejadian itu berlaku begitu pantas sehingga semua orang tidak sedarkan diri.


“Arusnya sangat deras, membasuh lumpur dan serpihan berpuluh-puluh kayu balak dari hulu sungai,” kata Sopian, yang bekerja di sebuah kedai runcit di sini.

Katanya, Salmah tidak sihat selepas diserang angin ahmar beberapa tahun lalu.

“Kami mendoakan mereka akan ditemui dalam keadaan selamat walau sekecil mana pun peluangnya,” katanya.

Sopian berkata, hujan lebat sebelum kejadian dan dia baru tiba selepas membuat penghantaran di Gerik, Perak.

“Tiba-tiba sungai melimpah tetapi kami tidak mengesyaki apa-apa yang tidak kena kerana kawasan ini terdedah kepada banjir kilat.

“Beberapa minit kemudian paras air banjir meningkat melebihi kedalaman biasa manakala arus semakin deras.

“Saya serta-merta merasakan ada sesuatu yang tidak kena dan saya ngeri ia telah berkembang menjadi antara banjir yang paling teruk pernah berlaku,” katanya ketika ditemui di tempat kejadian awal hari ini.

Sopian berkata, arus deras telah menghanyutkan sebuah van, tiga kereta, tiga motosikal dan 30 tong gas memasak di hadapan kedai.

“Saya berlari ke arah rumah majikan bersebelahan kedai dan mengarahkan tiga ahli keluarganya keluar dari rumah,” katanya.

Dia kemudian menemui kenderaan itu beberapa ratus meter dari lokasi asal.

Sopian berkata ia adalah pengalaman paling ngeri yang akan menghantuinya sepanjang hayatnya.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Baling Superintendan Shamsudin Mamat mengesahkan tiga mangsa dari Kampung Iboi masih hilang susulan kejadian semalam.

Dia juga menepis khabar angin yang tersebar di platform media sosial bahawa salah seorang mayat telah ditemui petang semalam.

“Saya dimaklumkan ada berita (siaran media sosial) mengenai penemuan mayat. Itu tidak benar.

“Setakat ini, kita boleh sahkan tiga mangsa masih hilang dan kita sedang berusaha mengesan mereka,” katanya kepada pemberita di Pusat pemindahan banjir (PPS) SMK Jerai di Kupang di sini hari ini.

Shamsudin turut menasihatkan orang ramai supaya tidak menyebarkan berita tidak sahih di platform media sosial.

Tambahnya, Menteri Besar Datuk Seri Muhammad Sanusi Md Nor dijangka mempengerusikan Majlis Keselamatan Negara pagi ini.

Agenda utama mesyuarat itu akan memberi tumpuan kepada operasi mencari dan menyelamat selain menyelaras usaha bantuan untuk mangsa yang terjejas.

Penolong Ketua Operasi Jabatan Bomba dan Penyelamat negeri Mohamadul Ehsan Mohd Zain berkata 11 kampung yang terletak di sepanjang sungai Sungai Kupang terjejas akibat bencana itu.

“Kampung yang terjejas ialah Kampung Bendang Padang, Kampung Iboi, Kampung Padang Ampang, Kampung Tok Saba, Kampung Hangus, Kampung Pisang, Kampung Sadik, Kampung Kitang, Kampung Tanjung, Kampung Lata Celak dan Kampung Badak Ampang,” katanya.

Ehsan berkata setakat petang semalam, pasukan penyelamat telah memindahkan 55 mangsa yang terjejas dan operasi memindahkan mangsa yang masih berbaki sedang dijalankan.

Pihak berkuasa telah mengaktifkan tiga pusat pemindahan banjir (PPS) bagi menyediakan tempat perlindungan sementara kepada mangsa.

(Visited 45 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button