Nasional

Balai bomba Sabah dibina di titik tertinggi di Malaysia

RANAU: Jabatan bomba dan penyelamat Sabah tidak lama lagi akan mempunyai balai bomba di titik tertinggi di Malaysia, Gunung Kinabalu.

Balai bomba yang akan dikenali sebagai Pusat Mencari dan Menyelamat Gunung (Mosar) itu akan ditubuhkan di bangunan asrama yang tidak digunakan di Pondok Gunting Lagadan, Gunung Kinabalu, yang dikosongkan selepas gempa bumi pada 2015.

Apabila balai bomba beroperasi, ia akan menjadi satu-satunya balai di kawasan altitud tinggi di Malaysia – pada ketinggian lebih 3,382.2m.

Timbalan Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat Sabah Farhan Sufyan berkata Mosar tidak mempunyai bangunan sendiri sejak ia ditubuhkan berikutan gempa bumi 2015.

Sabah mengalami gempa bumi berukuran 6.0 magnitud pada 5 Jun 2015, yang mengorbankan 18 orang dan mencederakan 130 yang lain.


Gempa bumi 2015 berlarutan kira-kira 30 saat, menyebabkan ratusan pendaki gunung dari 16 negara terkandas di Gunung Kinabalu.

Farhan berkata pasukan Mosar kini ditempatkan di bilik asrama di kawasan Panalaban, sambil menambah kekuatannya yang kini berjumlah 42 anggota.

Dalam pada itu, katanya, sebanyak 259 operasi menyelamat telah dijalankan sejak 2015 membabitkan pendaki yang turun dari Gunung Kinabalu.

 

(Visited 78 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button