Nasional

Bajet 2023: Perkeso ambil insentif tawar 70,000 pekerjaan

Peruntukan RM150 juta untuk Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso) dijangka membuka lebih 70,000 peluang pekerjaan.

Ketua Pegawai Eksekutif Datuk Seri Dr Mohammed Azman Aziz Mohammed berkata insentif antara RM600 dan RM750 sebulan selama tiga bulan itu akan diberikan kepada majikan yang merekrut daripada kumpulan sasar, seperti orang kurang upaya, wanita yang kembali bekerja selepas rehat kerjaya, bekas banduan, pesara tentera, orang asli dan pekerja dalam sektor pelancongan.

Insentif tersebut terletak di bawah Program Insentif Pengambilan Bajet 2023.

Beliau berkata kategori baharu warga emas yang dilantik oleh Syarikat Berkaitan Kerajaan (GLC) turut diperkenalkan bagi tujuan perkongsian pengalaman dan menjana pendapatan golongan ini.

“Insentif pekerjaan juga diberikan kepada majikan dan agensi pekerjaan swasta yang menggantikan pekerja asing dengan pekerja tempatan melalui Program Malaysianisation,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.


Selain insentif kepada majikan, beliau berkata mereka yang berjaya mendapat penempatan pekerjaan di bawah program ini boleh memohon bantuan mobiliti.

RM500 akan diberikan kepada mereka yang mendapat pekerjaan di luar negeri kediaman mereka, manakala RM1,000 akan diberikan kepada mereka yang perlu melakukan perpindahan jarak jauh dari Sabah atau Sarawak ke Semenanjung atau sebaliknya.

Mohammad Azman juga berkata 200,000 suri rumah dijangka mendapat manfaat daripada RM25 juta itu melalui Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP).

Dalam memperkukuh pemulihan, membina daya tahan dan memacu inovasi untuk Keluarga Malaysia yang sejahtera,” katanya.

Menteri Kewangan Datuk Seri Tengku Zafrul Tengku Abdul Aziz membentangkan Bajet 2023 di parlimen pada Jumaat.

(Visited 112 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button